Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG op tweede plaats in Elsevier ranglijst

25 september 2014

De Nederlandse hoogleraren en universitair hoofddocenten beoordelen de Rijksuniversiteit Groningen als een na beste brede universiteit van Nederland. De universiteit is daarmee twee plaatsen gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van tijdschrift Elsevier naar ‘De Beste Studies’. Studenten plaatsen de RUG op de derde plaats onder de brede universiteiten. Elsevier beoordeelt vooral de kwaliteit van het onderwijs.

Oordeel opleidingen

Dertien bacheloropleidingen van de RUG zijn door studenten beoordeeld als de beste in het land. Het gaat om Archeologie, Bedrijfskunde, Bewegingswetenschappen, English language and culture, Farmacie, Geneeskunde, Informatiekunde, International business, Life science and technology, Scheikunde, Taalwetenschap, Theologie en Wiskunde. Studenten beoordeelden in de Elsevier-enquête hun opleiding en universiteit op aanwezige faciliteiten, de inrichting van de opleiding, de kwaliteit van onderwijs en docenten, de toetsing en de interne organisatie en communicatie. Theologie heeft net als vorig jaar een bijzonder hoge tevredenheidsscore van 82, een staat daarmee in de landelijke top 5 van hoogste tevredenheidsscores.

Hoogleraren van andere universiteiten beoordelen de RUG-bachelors Biologie, Farmacie, Nederlandse taal en cultuur, Theologie en Wijsbegeerte als de beste van Nederland. Ze oordeelden in zijn algemeenheid dat de gemiddelde kwaliteit van de bachelorprogramma's van de RUG de hoogste is van de brede universiteiten.

Voor de masters is een minder volledig beeld te geven. Veel masters zijn uniek, andere zijn niet beoordeeld. Van de gerangschikte masters behaalt de RUG elf keer een eerste plek: met Artificial intelligence, Biomedical sciences, Econometrics and operations research, Farmacie, Finance, Geneeskunde, Human movement sciences, Marketing, Human Resources Management, Sociologie, Tandheelkunde en Theologie & religiewetenschap. Over masteropleidingen gaven de hoogleraren geen oordeel.

Een uitgebreide vergelijking van alle opleidingen is te vinden op de website van Elsevier.

Laatst gewijzigd:01 oktober 2014 09:25
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...