Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Academisch jaar feestelijk geopend

Rijksuniversiteit Groningen verwelkomt 1800 internationale studenten
02 september 2014

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft het academisch jaar 2014-2015 feestelijk geopend. Vanwege de grote belangstelling werd de ceremonie voor het eerst gehouden in de Martinikerk. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was de hoofdgast.

Hoogleraren liepen in optocht naar de Martinikerk. Foto: Elmer Spaargaren
Hoogleraren liepen in optocht naar de Martinikerk. Foto: Elmer Spaargaren

Start University College Groningen

De openingsceremonie betekende ook de officiële start van het University College Groningen (UCG). Het UCG is de tiende faculteit van de RUG en biedt een Engelstalig bachelorprogramma in Liberal Arts en Science. De studenten wonen, leven en studeren op een campus aan de Hoendiepskade. Het UCG gaat van start met 33 studenten. In de komende jaren moet dat aantal groeien tot ongeveer 100 studenten. De studenten en hun ouders werden speciaal welkom geheten door rector magnificus Elmer Sterken. Ze presenteerden met een korte video die ze tijdens hun introductie hadden gemaakt.

De klas van 2017, 33 pioniers van het UCG presenteert zich. Foto: Elmer Spaargaren
De klas van 2017, 33 pioniers van het UCG presenteert zich. Foto: Elmer Spaargaren

Guyot Prijs

Daarnaast werd de Guyot –prijs uitgereikt aan prof. Karen Steel voor haar baanbrekende werk op het gebied van de genetische factoren die betrokken zijn bij doofheid en slechthorendheid.

Rector magnificus Elmer Sterken reikt de Guyot-prijs uit aan prof. Karen Steel. Foto: Elmer Spaargaren
Rector magnificus Elmer Sterken reikt de Guyot-prijs uit aan prof. Karen Steel. Foto: Elmer Spaargaren
Rector magnificus prof. dr. Elmer Sterken. Foto: Elmer Spaargaren
Rector magnificus prof. dr. Elmer Sterken. Foto: Elmer Spaargaren

De wereld is ons speelveld

Rector magnificus Elmer Sterken benadrukte in zijn openingsrede het belang van kwalitatief hoogstaand onderwijs, technologische ontwikkeling en internationalisering. ‘Deze drie items zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.’ zei hij. ‘De wereld is ons speelveld en er zijn vele interessante ontwikkelingen. We moeten ons onderscheiden door kwaliteit van onderwijs en onderzoek, we moeten de technologische ontwikkelingen absorberen en we moeten meegaan met internationale ontwikkelingen.'

Minister Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans hield een inspirerend verhaal over het opleiden van huidige generatie jongeren. 'De huidige generatie studenten heeft alles mee. Ze zijn rijk, intelligent en hebben onbegrensde mogelijkheden. Maar ze missen nog de juiste diepgang om goed te kunnen analyseren en keuzes te maken. Het is de taak van kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen om vanuit het hart van de samenleving deze jonge mensen op te leiden. De combinatie van ontevredenheid, nieuwsgierigheid en openheid is onmisbaar voor elke universiteit.'

Weer meer internationale studenten

De RUG is succesvol in het binnenhalen van internationale studenten. Ook dit jaar zijn er weer meer buitenlandse studenten die in Groningen gaan studeren. Bij de inmiddels traditionele welcoming ceremony in de Martinikerk vorige week woensdag 27 augustus werden maar liefst 1800 nieuwe buitenlandse studenten officieel begroet. De top drie wordt gevormd door Duitsland, China en Groot-Brittannië. Opvallend is de groei van het aantal studenten dat van buiten de EU komt. Dit aantal is in vergelijking met vorig jaar bijna verdubbeld: van 400 naar 750. Met name bij de faculteit wiskunde en Natuurwetenschappen stromen veel nieuwe studenten van buiten de EU in.
Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30
printView this page in: English

Meer nieuws