Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen zet excellente studenten in het zonnetje

Zomerceremonie markeert einde academisch jaar
03 juli 2014

Wie waren dit jaar de beste studenten van de Rijksuniversiteit Groningen? Tijdens de traditionele zomerceremonie op vrijdag 4 juli as. worden de GUF-100 prijzen uitgereikt aan negen studenten die elk op hun eigen faculteit de boventoon voerden. Daarnaast wordt uit hun midden de allerbeste student gekozen, die wordt beloond met de Aart Bosman Student Excellence Award. Naast de prijzen voor beste studenten wordt ook de Gratama Wetenschapsprijs uitgereikt. De zomerceremonie markeert het einde van het academische jaar en is live te volgen via de website van de RUG.

Oud-studenten worden internationale RUG ambassadeurs

Bij de zomerceremonie zijn 150 internationale graduates van 34 verschillende nationaliteiten aanwezig. De bijeenkomst viert hun afstuderen en markeert het einde van hun studietijd in Groningen. Een geselecteerde groep van Internationale Alumni Ambassadeurs is getraind om de RUG officieel te vertegenwoordigen in hun thuislanden. Tijdens de zomerceremonie ontvangen zij hun certificaat. Zij zullen de RUG een jaar lang ondersteunen met internationale marketing activiteiten onder toekomstige studenten. Ze zijn contactpersoon en landenadviseur voor de RUG, denken mee over strategische samenwerkingen met universiteiten en andere organisaties in het buitenland en ze sluiten zich aan bij alumninetwerken of initiëren deze.

GUF-100 en Aart Bosman Student Excellence Award

De GUF-100 prijzen voor excellerende studenten werden in 1993 voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Groninger Universiteitsfonds (GUF). Tot twee jaar geleden werden de prijzen bij ieder lustrum uitgereikt, maar het GUF en het College van Bestuur hebben besloten om vanaf 2010 de prijzen jaarlijks uit te reiken. De prijs bestaat uit een beurs voor studie of onderzoek en wordt toegekend aan de meest excellente student van elke faculteit.


De University of Groningen Student Excellence Award werd in 2009 voor het eerst uitgereikt ter ere van de oprichting van het University of Groningen Honours College. De winnaar van de Groningen University Student Excellence Award wordt gekozen uit de winnaars van de GUF-100 prijzen. Sinds 2014 is de prijs omgedoopt tot Aart Bosman Student Excellence Award die wordt uitgereikt door het Ubbo Emmius Fonds. Alumnus Gezinus Hidding is hoofdsponsor van de prijs. Hij wil via deze weg zijn leermeester Aart Bosman eren en tegelijkertijd iets terugdoen voor zijn Alma Mater en huidige studenten.

De prijs bestaat uit een eenmalige beurs van €2500,- die door de student wordt besteed aan de academische studie of onderzoek, bij voorkeur in het buitenland. Voor de meest excellente student komt hier nog een bedrag van €2500,- bovenop.

Gratama wetenschapsprijs

De Gratama Wetenschapsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge en actieve wetenschappers van de universiteiten van Leiden en Groningen die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. De prijs wordt toegekend voor onderzoek dat zij in een periode tot uiterlijk vijf jaar na hun promotie grotendeels of geheel aan de universiteiten van Leiden dan wel Groningen hebben gedaan.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 10:31
printView this page in: English

Meer nieuws