Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

'Elke religie mag meedoen in het publieke debat, mits die religie ertegen kan dat ze bekritiseerd wordt'

Reformatorisch Dagblad over uitreiking eredoctoraat Casanova
16 juni 2014

Elke religie mag meedoen in het publieke debat, mits die religie ertegen kan dat ze bekritiseerd wordt.

Dat stelde prof. dr. José Casanova donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waar hij vrijdag een eredoctoraat in ontvangst neemt. Tijdens een paneldiscussie stonden vragen centraal als: Wat is modern? Wat is religieus? Wat is seculier? Wat betekent de terugkeer van religie in het publieke domein?

De van oorsprong Spaanse dr. Casanova (1951) staat internationaal te boek als een gerenommeerde godsdienstsocioloog. Hij is hoogleraar aan het Berkley Center van Georgetown University in Washington DC (VS) en hoofd van het onderzoeksprogramma ”Globalization, Religions, and the Secular” (globalisatie, religies en het seculiere). Zijn bekendste boek, ”Public Religions in the Modern World” uit 1994, wordt algemeen als standaardwerk beschouwd. In veel van zijn boeken beschrijft de godsdienstsocioloog de terugkeer van religies in het publieke domein. Hij ontwierp hiervoor de term ”deprivatization”.

Ga voor het complete artikel naar de site van het Reformatorisch Dagblad.

Laatst gewijzigd:10 december 2020 13:03

Meer nieuws