Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

'Elke religie mag meedoen in het publieke debat, mits die religie ertegen kan dat ze bekritiseerd wordt'

Reformatorisch Dagblad over uitreiking eredoctoraat Casanova
16 juni 2014

Elke religie mag meedoen in het publieke debat, mits die religie ertegen kan dat ze bekritiseerd wordt.

Dat stelde prof. dr. José Casanova donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waar hij vrijdag een eredoctoraat in ontvangst neemt. Tijdens een paneldiscussie stonden vragen centraal als: Wat is modern? Wat is religieus? Wat is seculier? Wat betekent de terugkeer van religie in het publieke domein?

De van oorsprong Spaanse dr. Casanova (1951) staat internationaal te boek als een gerenommeerde godsdienstsocioloog. Hij is hoogleraar aan het Berkley Center van Georgetown University in Washington DC (VS) en hoofd van het onderzoeksprogramma ”Globalization, Religions, and the Secular” (globalisatie, religies en het seculiere). Zijn bekendste boek, ”Public Religions in the Modern World” uit 1994, wordt algemeen als standaardwerk beschouwd. In veel van zijn boeken beschrijft de godsdienstsocioloog de terugkeer van religies in het publieke domein. Hij ontwierp hiervoor de term ”deprivatization”.

Ga voor het complete artikel naar de site van het Reformatorisch Dagblad.

Laatst gewijzigd:04 december 2015 16:57

Meer nieuws

 • 27 juni 2019

  NWO-subsidie voor drie nieuwe promovendi in de geesteswetenschappen

  Van de complexe interacties tussen online fanactiviteiten, fictionele werelden en het dagelijks leven tot het Noord-Nederlandse landschap als kritisch materiaal en de aantasting van het spraakvermogen bij Parkinsonpatiënten: drie talentvolle aankomende...

 • 18 juni 2019

  God ervaren in een vreemd land

  Op donderdag 27 juni 2019 verdedigt Victor Counted zijn proefschrift Experiencing God in a Foreign Land, waarin hij heeft onderzocht wat de psychologische effecten zijn van van zowel religieuze als plaatservaringen in migratie-, jeugd- en gezondheidscontexten...

 • 13 juni 2019

  Luisa Lesage Gárriga promoveert op analyse van Plutarchus

  Op 20 juni 2019 zal Luisa Lesage Gárriga haar proefschrift getiteld De facie quae in orbe lunae apparet: Textual edition with commentary verdedigen om de PhD-graad in Griekse Filologie te krijgen aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap...