Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jet-Net en Rijksuniversiteit Groningen samen aan het werk

12 juni 2014

Onder het motto '400 jaar ervaring en een eeuwigheid te gaan' start vandaag de samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningenen en Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland. Op 12 juni presenteren Noordelijke bedrijven en scholen het nieuwe convenant in de Der Aa-kerk, in de wetenschapstentoonstelling For Infinity. Bedrijven en scholen maken die middag meteen hun plannen voor het nieuwe jaar.

‘Wij vinden het heel belangrijk dat leerlingen in contact komen met de praktijk, zodat zij weten welke beroepen er achter bepaalde studies zitten. Dat is heel belangrijk voor het Noorden. Via Jet-Net-bedrijven zoals Gasunie, IBM, Philips of Haskoning krijgen leerlingen een beeld wat innovatie in energie of gezondheidzorg nu echt betekent’, zegt Geke Hooge, coördinator Jet-Net Noord. ’En het Jet-Net netwerk gaat open voor de universiteit, die nu aan alle landelijke activiteiten kan deelnemen.’

Logisch vervolg

Al jaren is de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG partner in de Noordelijke Jet-Net quiz voor scholieren en verbonden aan de Career Day. Ook helpt de wetenschapstruck van de RUG bij open dagen van bedrijven, van Noord-Holland tot Groningen, Friesland en Drenthe. De overeenkomst is dus een logisch vervolg, stelt Bart van de Laar, hoofd Science LinX, tevreden vast. ’Science LinX is de springplank naar de regio. Samen met de Hanzehogeschool, NHL, Van Hall en Stenden bereiken we met ons grote Netwerk Noord de hele regio. We laten jongeren in onderzoeksprojecten, bij internationale wetenschapswedstrijden, en bij evenementen voor groot publiek - zoals de Shell EcoMarathon - zelf uitproberen wat bèta/techniek is. En we merken dat jongeren vaak verbaasd zijn over wat ze zelf kunnen.’

Jet Net

Jet-Net is het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. Doel van de samenwerking is leerlingen een reëel beeld te geven van technologie en hen te interesseren voor een bèta/technische vervolgopleiding. Nederland richt zich op een kenniseconomie, en heeft een reputatie als land van wetenschap en innovatie. Maar dat kan alleen blijven bestaan als er voldoende jonge mensen opgeleid worden in de bètawetenschappen. Door een nauwe samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid, ervaren leerlingen dat technologie uitdagend, zinvol en maatschappelijk relevant is.

Science LinX

Science LinX van de RUG richt zich op jongeren, docenten en algemeen publiek. Via exposities, permanent in de gebouwen van de faculteit, of tijdelijk op landelijke festivals, zoals LowLands, Noorderzon en natuurlijk de Nacht van Kunst en Wetenschap, brengt het science center een breed publiek in aanraking met de nieuwste ontwikkelingen in wetenschap en technologie. De ‘Jouw Energie van Morgen’-truck van de RUG samen met GasTerra, bezoekt jaarlijks zo’n 120 middelbare scholen met een educatief programma vol wetenschap. De ZoutExpress, samen met AKZO, rijdt langs basisscholen met een programma over zout.

Meer informatie

Bart van de Laar, hoofd Science LinX

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:33
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws