Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

GRUNN1, Gronings gen gevonden

02 april 2014

Een uniek Gronings gen bestaat niet

Ons persbericht over de vondst van een uniek Gronings gen was een 1 april-grap. Maar het onderzoek waar we over spraken – Genoom van Nederland – bestaat wel degelijk en we verwachten dat dit onderzoek ons veel nieuwe inzichten gaat opleveren over verschillen tussen mensen. Niet alleen qua uiterlijk en gedrag, maar ook qua gevoeligheid voor ziekten. Deze eigenschappen zullen veelal echter complex van aard zijn en bestaan uit een combinatie van verschillende genetische factoren in samenspel met erfelijke factoren.

De 1-aprilgrap is bedoeld als aanloop naar de viering van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. Een bijzondere verjaardag met een uitgebreid feestprogramma rond het thema For infinity (4∞): grote en kleine evenementen, in stad en ommeland, voor jong en oud, overdag, 's avonds en 's nachts.

Zie ook: artikel in Volkskrant en Facebook (maart 28)

Genetica

Een aantal RUG400-evenementen worden georganiseerd naar aanleiding van vragen die door het publiek aan de RUG gesteld zijn (het ‘400 dagen voor 400 vragen’-programma). Vragen over genetica zijn de basis van de 1-aprilgrap, maar ook van de volgende evenementen:

DNA-experience

Woensdag 9 april 2014 | 13.30 – 15.00 uur | Vismarkt

Op woensdag 9 april komen ruim 400 basisschoolkinderen naar Groningen om op de Vismarkt delend DNA na te bootsen. Dit evenement vormt de opening van de RUG400-tentoonstelling ‘400 jaar wetenschap in Groningen’ in de Der Aa-kerk. Een feestelijke middag, met een bijzondere presentator en ruim 400 basisschoolkinderen die een levende les krijgen in hoe DNA werkt. Gefilmd van bovenaf en getoond op grote schermen langs het plein, kunnen omstanders de bewegingen van de kinderen op de voet volgen. Het evenement is georganiseerd i.s.m. de afdeling Genetica van het UMCG. Meer informatie

Genetica: feiten en fabels

Maandag 19 mei 2014 | 20.00 – 21.30 uur | Academiegebouw, Groningen | € 3,-

Iedere dag lezen of horen we wel iets over DNA en erfelijkheid. Maar hoe zit dat eigenlijk? Kunnen we aan de hand van DNA b.v. voorspellen hoe ons leven eruit gaat zien? Of selecteren op kinderen met blauwe ogen en een talent voor piano spelen? In de lezingenreeks Top of the Profs vertelt prof. Cisca Wijmenga over DNA en erfelijkheid, en wat we wel en niet kunnen voorspellen aan de hand van DNA. Cisca Wijmenga is professor in de Humane Genetica en hoofd afdeling Genetica UMCG. Meer informatie

Persbericht: Uniek Gronings gen gevonden

Tot hun eigen verrassing hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van professor Cisca Wijmenga ontdekt dat 1 enkel gen verantwoordelijk is voor de erfelijke kant van de typisch Groningse aard. Zo hebben ze gevonden dat een bepaalde variatie in een gen dat ze GRUNN1 hebben genoemd alleen voorkomt bij mensen met Groningse voorouders en met typisch Groningse karaktertrekken, en niet bij andere Nederlanders. De karaktereigenschappen waar ze naar gekeken hebben zijn een bijzondere combinatie van ‘hard werken’, ‘zelfstandigheid’, ‘directheid’, ‘trots’, ‘besluitvaardigheid’ en ‘ondernemingsgeest’. De onderzoekers wijzen er op dat deze eigenschappen in de huidige economische crisis van extra belang zijn. De wet verbiedt overigens werkgevers personeel te selecteren via DNA onderzoek.

Gratis onderzoek GRUNN1 gen

De onderzoekers beschouwen hun vondst als een grote wetenschappelijke doorbraak. Aangezien het onderzoek slechts in een beperkt aantal Groningers is uitgevoerd zou men dit graag in een grotere groep bevestigen. Daarom biedt men 400 Groningers die vermoeden Groningse roots te hebben, een gratis onderzoek op het GRUNN1 gen aan. Belangstellenden kunnen zich vanaf dinsdag aanstaande, via een formulier op deze pagina, voor dit onderzoek aanmelden.

Genoom van Nederland

Al enige tijd zijn onderzoekers bezig met het in kaart brengen van de normale variatie aan erfelijke eigenschappen in de Nederlandse bevolking, het zogenaamde Genoom van Nederland project (GoNL). In dit onderzoek wordt het volledige erfelijk materiaal (de ruim 3 miljard bouwstenen van ons DNA) van 769 Nederlanders verspreid over alle provincies in Nederland, in kaart gebracht. Bij de uitvoering van dit onderzoek is men bij toeval op het bijzondere Groningse gen gestuit. Een vondst die men nu met uitgebreider onderzoek wil bevestigen. Zie meer

Zie ook: Artikel in Volkskrant en Facebook (maart 28)

Laatst gewijzigd:22 april 2016 13:49
printView this page in: English

Meer nieuws