Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

DvhN opent met interview Menno Reijneveld over 'psychisch zieke jeugd' nav artikel in PLoS ONE over TRAILS resultaten

04 april 2014

Vandaag opent het Dagblad van het Noorden met de kop ‘Jeugd psychisch ziek’. Basis van deze kop is een artikel dat afgelopen nacht verscheen in PLoS ONE over zorggebruik vanwege psychische problemen van TRAILS adolescenten die bijna 10 jaar zijn gevolgd. De gegevens laten zien dat op 10/11-jarige leeftijd 20% van hen deze zorg gebruikt, op 19-jarige leeftijd is dit gestegen tot 32%. De stijging zit vooral bij meisjes, en verreweg de meeste zorg is algemene zorg zoals de huisarts. Sociale achterstand hangt samen met zorggebruik, maar dit verband kan grotendeels worden verklaard doordat deze jongeren ook vaker gedragsmatige en emotionele problemen hebben. Dergelijke problemen hangen verder veel sterker samen met het gebruik van jeugdzorg en jeugdGGz, dan met het gebruik van algemene zorg. Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag wat er vervolgens in dat zorgproces gebeurt. De binnen C4Youth lopende projecten zullen daar inzicht in geven.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:39

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.