DvhN opent met interview Menno Reijneveld over 'psychisch zieke jeugd' nav artikel in PLoS ONE over TRAILS resultaten

04 april 2014

Vandaag opent het Dagblad van het Noorden met de kop ‘Jeugd psychisch ziek’. Basis van deze kop is een artikel dat afgelopen nacht verscheen in PLoS ONE over zorggebruik vanwege psychische problemen van TRAILS adolescenten die bijna 10 jaar zijn gevolgd. De gegevens laten zien dat op 10/11-jarige leeftijd 20% van hen deze zorg gebruikt, op 19-jarige leeftijd is dit gestegen tot 32%. De stijging zit vooral bij meisjes, en verreweg de meeste zorg is algemene zorg zoals de huisarts. Sociale achterstand hangt samen met zorggebruik, maar dit verband kan grotendeels worden verklaard doordat deze jongeren ook vaker gedragsmatige en emotionele problemen hebben. Dergelijke problemen hangen verder veel sterker samen met het gebruik van jeugdzorg en jeugdGGz, dan met het gebruik van algemene zorg. Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag wat er vervolgens in dat zorgproces gebeurt. De binnen C4Youth lopende projecten zullen daar inzicht in geven.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:39