Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Landelijke Sterrenkijkdagen op 7 en 8 maart

Breng een bezoek aan de Blaauw Sterrenwacht
28 februari 2014

Op 7 en 8 maart organiseert het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met  SRON Netherlands Institute for Space Research publieksavonden in de Blaauw sterrenwacht tijdens de 38-ste Landelijke Sterrenkijkdagen.

Bij een groot aantal publiekssterrenwachten, sterrenkundeverenigingen en particulieren in heel Nederland (in 2013 meer dan zeventig) kunnen jong en oud een blik door een telescoop werpen tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen. Daarnaast zijn er lezingen en activiteiten. Het thema van de publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht is ‘Exoplaneten’.

Programma

Twintig jaar geleden kenden we maar één planetenstelsel - ons eigen zonnestelsel. Nu hebben we honderden planeten gevonden rond andere sterren: exoplaneten. Afgelopen week maakte NASA bekend dat de satelliet Kepler 715 nieuwe exoplaneten heeft ontdekt, waarmee de teller in totaal op ongeveer 1700 komt. Het blijkt dat bijna iedere ster door planeten vergezeld wordt.Hoe worden deze planeten gevormd? Waar bestaan ze uit? En is daar ook leven mogelijk? Tijdens de publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden lezingen gegeven door Groningse sterrenkundigen die op deze vragen ingaan. Daarnaast worden rondleidingen door de sterrenwacht, planetariumshows en korte films verzorgd, en de jeugdige sterrenkijker kan deelnemen aan een Sterrenquiz en leren over echt ruimteonderzoek in de speciale SRON experimentenhoek.

Met mooi weer kunnen bezoekers zelf de sterrenhemel observeren met de 40 cm Ritchey-Chrétien Gratama Telescoop en hobbytelescopen op het waarneemterras. Er zullen veel hemellichamen te bewonderen zijn. De Maan is in het Eerste Kwartier, dus goed zichtbaar in de avond. Op de grens van licht en donker zijn dan vele kraters te onderscheiden. Het sterrenbeeld Orion staat in het zuiden. In dit sterrenbeeld vinden we een reusachtige gaswolk (de Orionnevel, M 42) waarin duizenden nieuwe sterren geboren worden. Dicht bij de Maan in het sterrenbeeld Tweelingen staat Jupiter, de grootste planeet van het zonnestelsel. Naast de manen van Jupiter zijn in de telescoop ook interessante details op de planeet zelf te zien. De bezoeker zal de sterrenhemel verder kunnen bekijken in het Kapteyn Mobiele Planetarium. Dus ook als het geen heldere avond is, zijn er sterren te bewonderen!

Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een Sterrenquiz over exoplaneten, waarbij zij een VIP-rondleiding in de sterrenwacht kunnen winnen. Naast de Sterrenquiz zijn er extra activiteiten voor kinderen in de experimentenhoek , waar zij proefjes kunnen doen met infrarood licht en een eigen spectrograaf kunnen maken om licht in verschillende kleuren te splitsen, zoals sterrenkundigen doen om het heelal te onderzoeken. De bezoeker kan ook aan de slag met de interactieve experimenten van de doe- en ontdektentoonstelling Science LinX, met onder meer een nieuwe opstelling over de Grote Beer . Bovendien zijn doorlopend korte films over exoplaneten en satellieten te zien.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg(Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. Bussen stoppen recht voor de Bernoulliborg. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 19:00. Deelname is gratis. Aanmelding wordt aanbevolen, zie: www.rug.nl/sterrenwacht . Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen vindt u hier: www.sterrenkijkdagen.nl .

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen in maart 2013 hebben ruim 300 mensen onze sterrenwacht bezocht en door het hele land hebben ruim 5000 bezoekers deelgenomen aan de activiteiten bij meer dan zeventig verschillende sterrenwachten en sterrenkunde-verenigingen.

Laatst gewijzigd:05 oktober 2017 11:20

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...