NILG jaarcongres 2013: Staatsrechtconferentie, 13 december 2013

Integriteit in politiek en bestuur: de (on)mogelijkheden van het recht
04 oktober 2013

Op vrijdag 13 december 2013 vindt de Staatsrechtconferentie plaats, dit jaar georganiseerd door de afdeling Staats- en bestuursrecht van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het centrale thema is ‘integriteit in politiek en bestuur: de (on)mogelijkheden van het recht’. De conferentie vormt tevens het 5e jaarcongres van het Netherlands Institute for Law and Governance.

Bestuurlijke integriteit staat de laatste jaren volop ter discussie. Veelal vormen specifieke, in de media breed uitgemeten incidenten de aanleiding. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het declaratiegedrag van bestuurders, het combineren van verschillende functies en de hoogte van inkomens in de (semi-)publieke sector, maar ook om beschuldigingen van belangenverstrengeling en corruptie.

De rol van het recht
De vraag is welke rol het recht speelt in integriteitskwesties. Welke belangen kunnen in besluitvormingsprocessen een rol spelen en hoe moet deze belangenbehartiging organisatorisch worden gewaarborgd? Is integriteit vooral een bestuurlijk of moreel vraagstuk – een kwestie van fatsoen of goede taakvervulling – of is er behoefte aan (meer) dwingende kaders en procedureregels? En is op dit terrein niet een grotere rol voor de staatsrechtbeoefening weggelegd?

In het ochtendprogramma zullen verschillende vooraanstaande sprekers hun licht laten schijnen over de betekenis van het recht voor politieke en bestuurlijke integriteit vanuit juridisch, rechtsfilosofisch en bestuurskundig oogpunt. In de middagworkshops wordt door experts uit wetenschap en praktijk nader ingegaan op de vormgeving en effectiviteit van integriteitsonderzoeken, de bijzondere betekenis van integriteit voor volksvertegenwoordigers en de rol van de media bij het aan de kaak stellen van integriteitskwesties in het openbaar bestuur.

Wij begroeten u graag op vrijdag 13 december a.s. in Amsterdam.

Namens het organiserend comité,
Prof. mr. A.E. (Jon) Schilder
hoogleraar staats- en bestuursrecht
Vrije Universiteit Amsterdam