Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Samenwerkingsproject bioreactoren succesvol afgerond

11 oktober 2013

Afronding IAG-3 project

De samenwerking tussen Sylvaphane, Fytagoras en RUG Groningen heeft geleid tot de ontwikkeling van een disposable bioreactor. In de bioreactor wordt plantmateriaal gekweekt dat kan worden gebruikt als actieve grondstof voor de farmaceutische industrie.

Binnen dit project werden drie disciplines van de verschillende partners aan elkaar gekoppeld:
 • Ten eerste productietechnologie en polymeren (Sylvaphane).
 • Ten tweede sensortechnologie (Fytagoras).
 • Ten derde farmaceutische en plantwetenschap (Farmaceutische Biologie/RUG).

Doelstelling(en) project:
 • Ontwikkeling van een disposable recyclebare kunststoffen bioreactor met geïntegreerde sensoren.
 • Opzetten van een proefopstelling van een aantal bioreactoren waarmee de werking van de bioreactoren en de sensoren wordt beproefd.
 • Het kweken van plantaardig materiaal in een aantal bioreactoren met als doel actieve grondstoffen (plantinhoudstoffen) voor de farmaceutische industrie te winnen.

Topinnovatie

Binnen het project zijn er twee topinnovaties te onderscheiden die geheel nieuw zijn voor de provincie Groningen en op wereldwijd-niveau ook nog niet zijn toegepast:

I. Het kweken van plantweefsel in een disposable bioreactoren.

II. Ontwikkeling en integratie van sensoren in kunststof ‘zakken’.

Deze drie disciplines leiden tot een:
 • nieuw product; recyclebare kunststoffen ‘zak’ met geïntegreerde sensoren. De combinatie sensoren en integratie in kunststof heeft meerdere toepassingsmogelijkheden.
 • nieuwe markt; de productie van actieve plantinhoudstoffen tbv de farmaceutische industrie in disposable bioreactoren. Daarnaast worden de mogelijkheden van plantinhoudstoffen voor andere sectoren ook nader onderzocht (bijvoorbeeld voor de voedingsindustrie).
logo's
logo's
Laatst gewijzigd:16 februari 2015 15:55

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....