Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Samenwerkingsproject bioreactoren succesvol afgerond

11 oktober 2013

Afronding IAG-3 project

De samenwerking tussen Sylvaphane, Fytagoras en RUG Groningen heeft geleid tot de ontwikkeling van een disposable bioreactor. In de bioreactor wordt plantmateriaal gekweekt dat kan worden gebruikt als actieve grondstof voor de farmaceutische industrie.

Binnen dit project werden drie disciplines van de verschillende partners aan elkaar gekoppeld:
 • Ten eerste productietechnologie en polymeren (Sylvaphane).
 • Ten tweede sensortechnologie (Fytagoras).
 • Ten derde farmaceutische en plantwetenschap (Farmaceutische Biologie/RUG).

Doelstelling(en) project:
 • Ontwikkeling van een disposable recyclebare kunststoffen bioreactor met geïntegreerde sensoren.
 • Opzetten van een proefopstelling van een aantal bioreactoren waarmee de werking van de bioreactoren en de sensoren wordt beproefd.
 • Het kweken van plantaardig materiaal in een aantal bioreactoren met als doel actieve grondstoffen (plantinhoudstoffen) voor de farmaceutische industrie te winnen.

Topinnovatie

Binnen het project zijn er twee topinnovaties te onderscheiden die geheel nieuw zijn voor de provincie Groningen en op wereldwijd-niveau ook nog niet zijn toegepast:

I. Het kweken van plantweefsel in een disposable bioreactoren.

II. Ontwikkeling en integratie van sensoren in kunststof ‘zakken’.

Deze drie disciplines leiden tot een:
 • nieuw product; recyclebare kunststoffen ‘zak’ met geïntegreerde sensoren. De combinatie sensoren en integratie in kunststof heeft meerdere toepassingsmogelijkheden.
 • nieuwe markt; de productie van actieve plantinhoudstoffen tbv de farmaceutische industrie in disposable bioreactoren. Daarnaast worden de mogelijkheden van plantinhoudstoffen voor andere sectoren ook nader onderzocht (bijvoorbeeld voor de voedingsindustrie).
logo's
logo's
Laatst gewijzigd:16 februari 2015 15:55

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...