Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Archeoloog Daniel Postma 12 en 19 oktober in tv-documentaire over reconstructie Oud-Fries zodenhuis

08 oktober 2013

Op 12 oktober start op Nederland 2 een tweedelige documentaire over de reconstructie van een Oud-Fries zodenhuis. De afdeling Archeologie van de RUG reconstrueerde in Firdgum een boerderijgebouw met stal uit ongeveer 700 na Chr. Bijzonder aan het experiment is dat de 1 meter dikke muren bestaan uit graszoden, die bovendien dakdragend zijn. Archeologen hebben lang aangenomen dat dat niet mogelijk is. Het bouwproces is vastgelegd door Omrop Fryslân. De documentaire wordt in de weekenden van 12 en 19 oktober uitgezonden zowel bij Omrop Fryslân zelf als op Nederland 2.

De bouw van het zodenhuis is een onderdeel van het promotieonderzoek van Daniel Postma van het Groninger Instituut voor Archeologie. In zijn prijswinnende masterscriptie beschreef hij het ontwerp van het zodenhuis, waarna hij als vervolgonderzoek de opgedane kennis ook in praktijk wilde brengen. > lees verder

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen

  Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.