Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Archeoloog Daniel Postma 12 en 19 oktober in tv-documentaire over reconstructie Oud-Fries zodenhuis

08 oktober 2013

Op 12 oktober start op Nederland 2 een tweedelige documentaire over de reconstructie van een Oud-Fries zodenhuis. De afdeling Archeologie van de RUG reconstrueerde in Firdgum een boerderijgebouw met stal uit ongeveer 700 na Chr. Bijzonder aan het experiment is dat de 1 meter dikke muren bestaan uit graszoden, die bovendien dakdragend zijn. Archeologen hebben lang aangenomen dat dat niet mogelijk is. Het bouwproces is vastgelegd door Omrop Fryslân. De documentaire wordt in de weekenden van 12 en 19 oktober uitgezonden zowel bij Omrop Fryslân zelf als op Nederland 2.

De bouw van het zodenhuis is een onderdeel van het promotieonderzoek van Daniel Postma van het Groninger Instituut voor Archeologie. In zijn prijswinnende masterscriptie beschreef hij het ontwerp van het zodenhuis, waarna hij als vervolgonderzoek de opgedane kennis ook in praktijk wilde brengen. > lees verder

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws