Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Duitse dependance voor Rijksuniversiteit Groningen

18 september 2013

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opent een dependance in het Marienhospital te Papenburg (Duitsland). Met deze nevenvestiging wil de RUG de samenwerking met de grensregio benadrukken en intensiveren. ‘Wij hebben een hechte, eeuwenoude band met Duitsland, te beginnen bij onze oprichter Ubbo Emmius. Bovendien verwelkomen we ieder jaar een aanzienlijk aantal Duitse studenten’, zegt Sibrand Poppema, collegevoorzitter van de RUG. ‘Onze maatschappelijke rol houdt niet op bij de Duitse grens. We willen voor de Noord-Duitse regio een innovatiemotor zijn en de samenwerking met het bedrijfsleven een impuls geven.’

Marienhospital Papenburg
Marienhospital Papenburg

In aanwezigheid van de burgemeesters van Papenburg en Dörpen en de bestuursvoorzitter van het Marienhospital werden dinsdag 17 september jl in Groningen afspraken gemaakt om op korte termijn een dependance van de RUG in Papenburg te openen. ‘Dit zal in eerste instantie een zeer bescheiden omvang hebben.’, zegt Sibrand Poppema. Onder leiding van de Papenburger psychotherapeut en RUG alumnus Harald Orfgen wordt de Groninger nevenvestiging de komende jaren verder uitgebouwd. ‘We willen onder andere bekijken of we het grootschalige bevolkingsonderzoek ‘LifeLines’ van het UMCG ook in Duitsland kunnen uitrollen’, zegt Poppema. Er is daarvoor al een succesvol haalbaarheidsonderzoek verricht.

Impuls grensregio

De Duitse partijen toonden zich zich zeer content met hun nieuwe samenwerkingspartner. De aanwezigheid van een wetenschappelijk instituut is een belangrijke impuls voor de grensregio. Omgekeerd ziet de RUG kansen om de samenwerking met het bedrijfsleven op te starten en uit te bouwen. Nu al werkt de RUG samen met de Meyer werf in Papenburg. Daarnaast ziet de RUG kansen om Duitse fondsen te werven voor onderzoek.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...