Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Duitse dependance voor Rijksuniversiteit Groningen

18 september 2013

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opent een dependance in het Marienhospital te Papenburg (Duitsland). Met deze nevenvestiging wil de RUG de samenwerking met de grensregio benadrukken en intensiveren. ‘Wij hebben een hechte, eeuwenoude band met Duitsland, te beginnen bij onze oprichter Ubbo Emmius. Bovendien verwelkomen we ieder jaar een aanzienlijk aantal Duitse studenten’, zegt Sibrand Poppema, collegevoorzitter van de RUG. ‘Onze maatschappelijke rol houdt niet op bij de Duitse grens. We willen voor de Noord-Duitse regio een innovatiemotor zijn en de samenwerking met het bedrijfsleven een impuls geven.’

Marienhospital Papenburg
Marienhospital Papenburg

In aanwezigheid van de burgemeesters van Papenburg en Dörpen en de bestuursvoorzitter van het Marienhospital werden dinsdag 17 september jl in Groningen afspraken gemaakt om op korte termijn een dependance van de RUG in Papenburg te openen. ‘Dit zal in eerste instantie een zeer bescheiden omvang hebben.’, zegt Sibrand Poppema. Onder leiding van de Papenburger psychotherapeut en RUG alumnus Harald Orfgen wordt de Groninger nevenvestiging de komende jaren verder uitgebouwd. ‘We willen onder andere bekijken of we het grootschalige bevolkingsonderzoek ‘LifeLines’ van het UMCG ook in Duitsland kunnen uitrollen’, zegt Poppema. Er is daarvoor al een succesvol haalbaarheidsonderzoek verricht.

Impuls grensregio

De Duitse partijen toonden zich zich zeer content met hun nieuwe samenwerkingspartner. De aanwezigheid van een wetenschappelijk instituut is een belangrijke impuls voor de grensregio. Omgekeerd ziet de RUG kansen om de samenwerking met het bedrijfsleven op te starten en uit te bouwen. Nu al werkt de RUG samen met de Meyer werf in Papenburg. Daarnaast ziet de RUG kansen om Duitse fondsen te werven voor onderzoek.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...