Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Duitse dependance voor Rijksuniversiteit Groningen

18 september 2013

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opent een dependance in het Marienhospital te Papenburg (Duitsland). Met deze nevenvestiging wil de RUG de samenwerking met de grensregio benadrukken en intensiveren. ‘Wij hebben een hechte, eeuwenoude band met Duitsland, te beginnen bij onze oprichter Ubbo Emmius. Bovendien verwelkomen we ieder jaar een aanzienlijk aantal Duitse studenten’, zegt Sibrand Poppema, collegevoorzitter van de RUG. ‘Onze maatschappelijke rol houdt niet op bij de Duitse grens. We willen voor de Noord-Duitse regio een innovatiemotor zijn en de samenwerking met het bedrijfsleven een impuls geven.’

Marienhospital Papenburg
Marienhospital Papenburg

In aanwezigheid van de burgemeesters van Papenburg en Dörpen en de bestuursvoorzitter van het Marienhospital werden dinsdag 17 september jl in Groningen afspraken gemaakt om op korte termijn een dependance van de RUG in Papenburg te openen. ‘Dit zal in eerste instantie een zeer bescheiden omvang hebben.’, zegt Sibrand Poppema. Onder leiding van de Papenburger psychotherapeut en RUG alumnus Harald Orfgen wordt de Groninger nevenvestiging de komende jaren verder uitgebouwd. ‘We willen onder andere bekijken of we het grootschalige bevolkingsonderzoek ‘LifeLines’ van het UMCG ook in Duitsland kunnen uitrollen’, zegt Poppema. Er is daarvoor al een succesvol haalbaarheidsonderzoek verricht.

Impuls grensregio

De Duitse partijen toonden zich zich zeer content met hun nieuwe samenwerkingspartner. De aanwezigheid van een wetenschappelijk instituut is een belangrijke impuls voor de grensregio. Omgekeerd ziet de RUG kansen om de samenwerking met het bedrijfsleven op te starten en uit te bouwen. Nu al werkt de RUG samen met de Meyer werf in Papenburg. Daarnaast ziet de RUG kansen om Duitse fondsen te werven voor onderzoek.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...