Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Klaas Knot spreekt bij opening Academisch Jaar

30 augustus 2013

Maandag 2 september opent de Rijksuniversiteit Groningen het academisch jaar 2013-2014. Een belangrijke spreker is prof. dr. Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank. Knot is aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden als honorair hoogleraar Economics of Central Banking.

Het thema van de opening dit jaar is de academische vrijheid. ‘Vrijheid, zelfvertrouwen en een open academische houding zijn essentiële voorwaarden voor de groei en bloei van een universiteit,’ stelt Rector Magnificus Elmer Sterken in zijn rede. ‘De goede ontwikkeling van het academische klimaat draagt in sterke mate bij aan de vooruitgang van maatschappelijke welvaart en welzijn.’

Viering 400-jarig bestaan

Het nieuwe academisch jaar ook is het jaar waarin de Rijksuniversiteit Groningen haar 400-jarige bestaan zal vieren. Dat vindt plaats in de maanden mei en juni 2014. Een opvallend onderdeel van de lustrumviering is de 400-vragen-wedstrijd. Iedereen met een vraag, probleem of goed idee kan die aan een deskundige van de universiteit voorleggen. Eén vraag wordt door een publieksjury geselecteerd voor wetenschappelijk onderzoek. Het resultaat daarvan wordt tijdens de lustrumviering bekend gemaakt.

In lijn met de historie zal het lustrum ook gevierd worden met een openluchtspektakel en een maskerade van studenten. Hoogtepunt is een academische zitting in juni waarin eredoctoraten aan negen internationale topwetenschappers worden uitgereikt.

Programma Opening Academisch Jaar

2 september 2013, Aula Academiegebouw

16.00 uur Openingsrede Rector Magnificus prof. dr. Elmer Sterken

16.25 uur Muzikaal intermezzo

16.30 uur Rede door prof. dr. Beatriz Noheda Pinuaga

16.40 uur Rede door winnaar Student Excellence Award Casper Hesp

16.50 uur Muzikaal intermezzo

16.55 uur Rede door prof. dr. Klaas Knot

17.10 uur Voordracht door de nieuwe huisdichter

17.15 uur Rede door prof. dr. Jan Lokin (namens het Representatiefonds)

Volg de Academische Jaaropening van de Nederlandse universiteiten op Twitter, #oaj13
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....