Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Onze zoutkristallen hebben veel glans en aantrekkingskracht'

Start zesde educatieve ‘zoutseizoen’
23 augustus 2013

Maandag 26 augustus start het zesde educatieve ‘zoutseizoen’ bij OBS Meedhuizen te Meedhuizen. Dat is tevens het begin van de zoutkristalgroeiwedstrijd, waaraan naar verwachting wederom meer dan duizend kinderen in Noord-Nederland zullen deelnemen. De Zout Express brengt deze en komende maand een bezoek aan bijna zestig basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe. In de afgelopen jaren is dit initiatief van AkzoNobel, Dagblad van het Noorden en de Rijksuniversiteit Groningen uitgegroeid tot een begrip.

Het Noordelijke zoutoffensief omvat een les over het hoe en waarom van het zout in een daartoe speciaal ingerichte truck, de Zout Express. ‘De zoutkristalgroeiwedstrijd is bedoeld voor alle Willie Wortels in Noord-Nederland: hoe maak je het mooiste, het grootste of meest wetenschappelijke zoutkristal’, zegt Theo Jurriëns, alias Mister Zout, van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘We hebben in de afgelopen jaren al veel kunstwerkjes voorbij zien komen, maar ieder jaar zien we weer nieuwe ontwerpen en constructies. Het blijft verbazingwekkend hoe zo’n alledaags product als zout tot de verbeelding spreekt en leerlingen weet te inspireren.’ Jurriëns wijst er op dat het ontwerp of bouw weliswaar de eerste stap is, maar dat voor een succesvolle deelname het bijhouden van een logboek minstens zo belangrijk is.

Toekomstperspectief

Voor AkzoNobel is dit een laagdrempelige manier om wetenschap en techniek bij de kinderen onder de aandacht te brengen. ‘De Zout Express en de zoutkristalgroeiwedstrijd zijn misschien wel de eerste stappen op een mogelijke wetenschappelijke- of technische loopbaan’, denkt Fester Oosterhuis, locatiedirecteur van AkzoNobel in Delfzijl. ‘We helpen scholen om op deze wijze invulling te geven aan techniek en natuurwetenschappelijke onderwerpen. Daarmee hopen we leerlingen al in een vroeg stadium te enthousiasmeren voor deze boeiende wereld met goede toekomstperspectieven. Onze zoutkristallen hebben veel glans en aantrekkingskracht. En dat blijft niet beperkt tot basisscholen.’

Meer informatie: Theo Jurriens, tel. 06 53 81 69 59, zie ook www.zoutkristallen.nl
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...