Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Onze zoutkristallen hebben veel glans en aantrekkingskracht'

Start zesde educatieve ‘zoutseizoen’
23 augustus 2013

Maandag 26 augustus start het zesde educatieve ‘zoutseizoen’ bij OBS Meedhuizen te Meedhuizen. Dat is tevens het begin van de zoutkristalgroeiwedstrijd, waaraan naar verwachting wederom meer dan duizend kinderen in Noord-Nederland zullen deelnemen. De Zout Express brengt deze en komende maand een bezoek aan bijna zestig basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe. In de afgelopen jaren is dit initiatief van AkzoNobel, Dagblad van het Noorden en de Rijksuniversiteit Groningen uitgegroeid tot een begrip.

Het Noordelijke zoutoffensief omvat een les over het hoe en waarom van het zout in een daartoe speciaal ingerichte truck, de Zout Express. ‘De zoutkristalgroeiwedstrijd is bedoeld voor alle Willie Wortels in Noord-Nederland: hoe maak je het mooiste, het grootste of meest wetenschappelijke zoutkristal’, zegt Theo Jurriëns, alias Mister Zout, van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘We hebben in de afgelopen jaren al veel kunstwerkjes voorbij zien komen, maar ieder jaar zien we weer nieuwe ontwerpen en constructies. Het blijft verbazingwekkend hoe zo’n alledaags product als zout tot de verbeelding spreekt en leerlingen weet te inspireren.’ Jurriëns wijst er op dat het ontwerp of bouw weliswaar de eerste stap is, maar dat voor een succesvolle deelname het bijhouden van een logboek minstens zo belangrijk is.

Toekomstperspectief

Voor AkzoNobel is dit een laagdrempelige manier om wetenschap en techniek bij de kinderen onder de aandacht te brengen. ‘De Zout Express en de zoutkristalgroeiwedstrijd zijn misschien wel de eerste stappen op een mogelijke wetenschappelijke- of technische loopbaan’, denkt Fester Oosterhuis, locatiedirecteur van AkzoNobel in Delfzijl. ‘We helpen scholen om op deze wijze invulling te geven aan techniek en natuurwetenschappelijke onderwerpen. Daarmee hopen we leerlingen al in een vroeg stadium te enthousiasmeren voor deze boeiende wereld met goede toekomstperspectieven. Onze zoutkristallen hebben veel glans en aantrekkingskracht. En dat blijft niet beperkt tot basisscholen.’

Meer informatie: Theo Jurriens, tel. 06 53 81 69 59, zie ook www.zoutkristallen.nl
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...