Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen breekt door naar Top-100 Shanghai-ranking

15 augustus 2013

De Rijksuniversiteit Groningen is dit jaar gestegen naar plaats 92 van de Shanghai-ranking. Deze ranking (Academic Ranking of World Universities, ARWU) wordt beschouwd als de meest betrouwbare kwaliteitsmeter van universiteiten wereldwijd. Met deze klassering staat Groningen voor het eerst in de Top-100.

De doorbraak van de Rijksuniversiteit Groningen naar de Top-100 is een aparte vermelding waard in het ARWU-persbericht waarin het verschijnen van de nieuwe 2013 ranking wordt aangekondigd. In de ARWU Top-500 staan nu twaalf Nederlandse universiteiten, waarvan slechts drie bij de eerste honderd zitten. Behalve Groningen zijn dat Utrecht op plaats 52 en Leiden op 74.

Naast de algemene klassering behoort de Rijksuniversiteit Groningen ook tot de beste honderd op een aantal specifieke wetenschappelijke gebieden en onderwerpen. Dit is het geval op het gebied Chemistry (51-75), Life and Agriculture Sciences (76-100), Social Science (76-100) en Economics (76-100).

ARWU-ranking

De ARWU-ranking is een mondiale Top-500 die jaarlijks gepubliceerd wordt door de Shanghai Jiao Tong University. Omdat de ranking is gebaseerd op een heldere methodologie en objectieve gegevens wordt hij in de academische wereld gezien als meest geloofwaardige. Grote verschuivingen in plaatsing komen niet vaak voor.

Meer Nederlandse universiteiten in de absolute wereldtop is een wens die meerdere malen door het ministerie van OCW is geuit. Collegevoorzitter Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen is zeer tevreden dat de prestaties van zijn universiteit ten opzichte van die van andere universiteiten aantoonbaar zijn verhoogd. ‘In de meest prestigieuze ranking staan we nu ook in de elitegroep van Top-100 research universiteiten.’

Ook in de World University Rankings 2012-2013 van het Britse tijdschrift Times Higher Education staat de Rijksuniversiteit Groningen met een klassering op plaats 89 in de Top-100.

Zie:

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws