Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Veni-beurs voor astronoom Vibor Jelić

23 juli 2013

Astronoom Vibor Jelić (Kapteyn Instituut, RUG/ ASTRON) kan de komende drie jaar zijn wetenschappelijke ideeën uitwerken dankzij een Veni-beurs van 250.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze subsidie zal Jelić de ingewikkelde radiogolven in onze Melkweg, die ons het zicht ontnemen op de eerste sterren en het vroege universum, onderzoeken. Dit werk zal ook een grote rol spelen in het succes van het LOFAR-project dat een cruciaal tijdperk in de geschiedenis van het heelal onderzoekt: het tijdperk van de kosmische re-ïonisatie. Dit is de periode waarin het neutrale gas in het heelal geheel geïoniseerd werd door de eerste sterren en melkwegstelsels. Astronomen onderzoeken dit tijdperk met de vooraanstaande LOFAR-telescoop, ontworpen en gebouwd door ASTRON. Het project wordt geleid door wetenschappers van het Kapteyn Instituut en ASTRON.

Met LOFAR willen wetenschappers de kosmische radiogolven meten die miljarden jaren geleden zijn uitgezonden, in de tijd dat de eerste sterren zich vormden. Deze periode, ook wel de ‘Epoch of Reionization’ (EoR) genoemd, is de sleutel naar de structuurvorming en evolutie van het universum zoals we het nu kennen, en vertegenwoordigt tegelijkertijd het ontbrekende stukje van de puzzel van onze huidige kennis over het heelal. Echter, de zwakke kosmische straling die miljarden jaren geleden is uitgezonden, wordt overschaduwd door radiogolven in onze Melkweg en bronnen buiten de Melkweg. Deze signalen moeten eerst weggehaald worden uit de zee van data die de LOFAR-telescoop ontvangt, zodat sterrenkundigen de kosmische golven van miljarden jaren geleden kunnen waarnemen en dit tijdperk beter kunnen begrijpen.

Jelić zal de innovatieve technologie en mogelijkheden van de LOFAR radiotelescoop gebruiken en een eerste gedetailleerd onderzoek uitvoeren van de radiogolven in en buiten de Melkweg onder 250 MHz. Hij zal hierbij de nadruk leggen op de (astro)fysica van deze radiogolven, bijvoorbeeld de vreemde gepolariseerde structuren van onze Melkweg en de eigenschappen van haar magnetisch veld. Dit is niet alleen op zichzelf een interessant onderzoek, Jelić zal de verworven kennis ook gebruiken om nieuwe technieken te ontwikkelen om deze radiogolven weg te halen, en zo de kansen voor LOFAR te vergroten om als eerste telescoop de allereerste sterren en sterrenstelsels te onderzoeken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Vibor Jelić, astronoom (RUG/ ASTRON). E-mail: vjelic@astro.rug.nl.
Femke Boekhorst, PR & communicatie(ASTRON). Tel.: 0521 595 204 en 06 21 23 42 43. E-mail: boekhorst@astron.nl.

Over de Veni-subsidie:

Veni maakt onderdeel uit van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. NWO biedt daarmee wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Veni-onderzoekers zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO ‘nieuwsgierigheidsgedreven’ en vernieuwend onderzoek.

Honoreringen vonden plaats na een selectie door vakgebied-specifieke beoordelingscommissies van gerenommeerde wetenschappers. Veni biedt onderzoekers een eerste opstap in hun wetenschappelijke carrière. Zij gebruiken de Veni-toekenning hoofdzakelijk als salaris tijdens de onderzoeksperiode van drie jaar en schaffen specifieke apparatuur aan als dat nodig is. Voor meer informatie, zie http://www.nwo.nl/onderzoek-en-resultaten/programmas/vernieuwingsimpuls .

Een illustratie van het LOFAR-project ‘Epoch of Reionization’ (het tijdperk van de kosmische reïonizatie).
Een illustratie van het LOFAR-project ‘Epoch of Reionization’ (het tijdperk van de kosmische reïonizatie).
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...