Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Webscan Engelstalige informatie door Talencentrum RUG

Is uw digitale uithangbord ook ‘horrible’?
08 juli 2013

Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen lanceert per direct een snelle scanservice voor de kwaliteit van Engelstalige informatie op websites van bedrijven en organisaties. De eerste vijf bedrijven die zich melden krijgen een gratis oordeel over de kwaliteit van hun Engelstalige informatie op het net. De actie van het Talencentrum is een reactie op recente kritische uitlatingen van de Deense fietsgoeroe Mikael Andersen in het Dagblad van het Noorden.

Bij de voorbereiding van zijn tocht naar Groningen had Andersen zich gestoord aan de treurige kwaliteit van de Engelse taal voor bezoekers van websites. Daaronder waren prominente websites van de gemeente en provinciale marketing. De Deense fietspromotor spreekt van ‘horrible’ digitale uithangborden, vaak met lachwekkende taal- en grammaticafouten. ‘Of die kritiek altijd terecht is, is de vraag,’, zegt Julia Harvey, hoofd van de Vertaal- en Correctiedienst van het Talencentrum. De volbloed Ierse en gepromoveerd wetenschapper is native speaker van het British English.

‘We zien ook veel prima info op het web. Wel is onze ervaring dat menige organisatie ‘vertaald Nederlands’ wel goed genoeg vindt, terwijl de ervaren international in de webtekst nog veel ‘Dunglish’ (Dutch-English) of steenkolenengels bespeurt.’ Bij buitenstaanders wekt dit een amateuristische indruk, terwijl de site-eigenaar zich niet bewust is van de negatieve uitstraling.' De Vertaal- en Correctiedienst van het Talencentrum werkt met een team van native speakers en ervaren vertalers in verschillende talencombinaties, elk met hun eigen expertisegebied. Met de webscanactie stelt het Talencentrum haar expertise graag beschikbaar aan ondernemers en instellingen in het Noorden.

Meer informatie en aanmelding voor de scanservice

Universitaire Vertaal- en Correctiedienst van het Talencentrum RUG, 050 – 363 59 23, vertaal@rug.nl
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:18

Meer nieuws