Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Webscan Engelstalige informatie door Talencentrum RUG

Is uw digitale uithangbord ook ‘horrible’?
08 juli 2013

Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen lanceert per direct een snelle scanservice voor de kwaliteit van Engelstalige informatie op websites van bedrijven en organisaties. De eerste vijf bedrijven die zich melden krijgen een gratis oordeel over de kwaliteit van hun Engelstalige informatie op het net. De actie van het Talencentrum is een reactie op recente kritische uitlatingen van de Deense fietsgoeroe Mikael Andersen in het Dagblad van het Noorden.

Bij de voorbereiding van zijn tocht naar Groningen had Andersen zich gestoord aan de treurige kwaliteit van de Engelse taal voor bezoekers van websites. Daaronder waren prominente websites van de gemeente en provinciale marketing. De Deense fietspromotor spreekt van ‘horrible’ digitale uithangborden, vaak met lachwekkende taal- en grammaticafouten. ‘Of die kritiek altijd terecht is, is de vraag,’, zegt Julia Harvey, hoofd van de Vertaal- en Correctiedienst van het Talencentrum. De volbloed Ierse en gepromoveerd wetenschapper is native speaker van het British English.

‘We zien ook veel prima info op het web. Wel is onze ervaring dat menige organisatie ‘vertaald Nederlands’ wel goed genoeg vindt, terwijl de ervaren international in de webtekst nog veel ‘Dunglish’ (Dutch-English) of steenkolenengels bespeurt.’ Bij buitenstaanders wekt dit een amateuristische indruk, terwijl de site-eigenaar zich niet bewust is van de negatieve uitstraling.' De Vertaal- en Correctiedienst van het Talencentrum werkt met een team van native speakers en ervaren vertalers in verschillende talencombinaties, elk met hun eigen expertisegebied. Met de webscanactie stelt het Talencentrum haar expertise graag beschikbaar aan ondernemers en instellingen in het Noorden.

Meer informatie en aanmelding voor de scanservice

Universitaire Vertaal- en Correctiedienst van het Talencentrum RUG, 050 – 363 59 23, vertaal@rug.nl
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 23 april 2019

  Van paperclip tot patent

  Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize Stamhuis heeft echter ontdekt dat...

 • 02 april 2019

  ‘Verliesgevoelens bepalen stemgedrag’

  'Iedereen hier vindt het mooi dat de universiteit terug is in Friesland.’ Aan het woord is Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance op de Campus Fryslân van de RUG. Van den Berg kent ‘de regio’ en kan vanuit theorie én praktijk commentaar...

 • 29 maart 2019

  Prof.dr. Jeff De Hosson koninklijk onderscheiden

  Vrijdag 29 maart werd prof.dr. J. Th. M. De Hosson koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Waarnemend burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Westerkwartier decoreerde hem in de Aula van het Academiegebouw, na afloop...