Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jeroen Winkel winnaar Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013

17 juni 2013

De finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013, die van 12 tot 14 juni 2013 werd georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, is gewonnen door Jeroen Winkel uit Nijmegen. Hij mag voor een waarneemreis afreizen naar het Roque de Los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma.

Na een voorronde via internet was vorige week de drie dagen durende finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. De 20 middelbare scholieren uit 2 tot 6 vwo volgden daarbij colleges rond het thema 'de evolutie van sterren'. Vier professoren van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen verzorgden masterclasses over het ontstaan van sterren, kometen en planeten. Ook bezochten de deelnemers de sterrenwacht van ASTRON in Westerbork en de laboratoria van ruimteonderzoeksinstituut SRON in Groningen.

De finale werd afgesloten met een 90 minuten durend examen, waarbij kennis en inzicht van de deelnemers werden beproefd. Alle deelnemers kregen een certificaat en een editie van tijdschrift Wetenschap in Beeld. De derde prijs werd gedeeld tussen Floor Broekgaarden uit Driebergen en Henk Jongbloed uit Veenendaal. De tweede prijs ging naar Mark Beijer uit Arnhem. Zij kregen alle drie een boek over de Nederlandse sterrenkunde. De eerste prijs werd gewonnen door Jeroen Winkel uit Nijmegen, die de waarneemreis naar La Palma in de wacht sleepte. Zijn school, het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, kreeg ook nog een Celestron AstroMaster 70EQ telescoop van Ganymedes.

Meer informatie

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade werd ondersteund door een commissie van aanbeveling, bestaande uit: Tim de Zeeuw (ESO), Peter Rehwinkel (Burgemeester Groningen), Marco de Vos (managing director ASTRON), Hans Clevers (president KNAW), Govert Schilling (journalist), Jaap Knoester (decaan, Rijksuniversiteit Groningen), Ewine van Dishoeck (Universiteit Leiden), Robbert Dijkgraaf (voormalig president KNAW), Elmer Sterken (Rector-Magnificus Rijksuniversiteit Groningen), Theo Jurriens (Discovery Truck, RUG) en Reynier Peletier (Directeur Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen)

De volgende organisaties sponsorden de sterrenkundeolympiade: RUG, KNAW, LKBF, ASTRON, SRON, NWO-EW, NOVA, NAC, Ganymedes en Wetenschap in Beeld.

De vier winnaars van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013, met Jeroen Winkel geheel rechts
De vier winnaars van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013, met Jeroen Winkel geheel rechts
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...