Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

RUG-onderwijs voor scholieren basisschool en middelbare school

Kinderuniversiteit en Junior Honours College
18 juni 2013

Op donderdag 20 juni 2013 vindt de 14e editie van de Kinderuniversiteit plaats. Meer dan 500 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Groningen, Friesland en Drenthe komen naar de Groningse universiteit om daar les te krijgen. Deze keer is duurzaamheid het thema. ‘Wat is duurzaamheid eigenlijk? Waarom is duurzaamheid belangrijk? En vooral: welke keuzes kun je daarin zelf maken?’

Een aantal keer per jaar organiseert de RUG kindercolleges speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs om leerlingen kennis te laten maken met de universiteit en enthousiast te maken voor wetenschap. Alle basisscholen uit de regio ontvingen enkele weken geleden een uitnodiging. Binnen twee weken na de aankondiging was het kindercollege al volgeboekt.

Duurzaamheid

Deze keer gaat het college over duurzaamheid. Wat is duurzaamheid eigenlijk? Waarom is duurzaamheid belangrijk? En vooral: welke keuzes kun je daarin zelf maken? Het college zal worden gegeven door dr. Henny van der Windt. Van der Windt is ecoloog en universitair hoofddocent, verbonden aan het 'Energy and Sustainability Research Institute Groningen’ (ESRIG) van de RUG. Ook is hij voorzitter van de onderzoeksgroep Wetenschap & Samenleving. Van der Windt is gespecialiseerd is in natuurbescherming, duurzaamheid en het maatschappelijke debat.

Junior Honours College

Een week later organiseert de RUG Scholierenacademie het Junior Honours College. Vanaf 24 juni krijgen meer dan twintig scholieren uit de bovenbouw van het vwo een week lang de kans om de universiteit te leren kennen. De scholieren bezoeken onder andere de Groninger snijzaal, het observatorium en de Universiteitsbibliotheek. Ze krijgen college van een aantal topdocenten en vooraanstaande onderzoekers.

Het Junior Honours College is een voorbereidende cursus op het Honours College, het excellentieprogramma van de RUG. Alle deelnemende scholieren zijn speciaal geselecteerd op basis van cijfers en motivatie.

Meer informatie

  • Het college van de Kinderuniversiteit wordt drie keer gegeven; om 9:00, 10:30 en om 12.00 uur in de Offerhauszaal van Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (Broerstraat 5). Pers is van harte welkom, na afspraak.
  • Het college van de Kinderuniversiteit wordt georganiseerd door de RUG Scholierenacademie en is een van de activiteiten van het Wetenschaps-knooppunt Noord-Nederland. Dit knooppunt is een samenwerking van RUG, Hanzehogeschool en twintig basisscholen, waarin diverse activiteiten voor kinderen zijn samengebracht.
  • Contact over de Kinderuniversiteit en het Junior Honours College: Douwe van der Tuin, coördinator Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland, of Arjen Dijkstra , coördinator Scholierenacademie
  • W ebsite Wetenschapsknooppunt
  • Website Scholierenacademie
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:14

Meer nieuws