Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Winnaar Nederlandse Sterrenkunde Olympiade naar La Palma

17 juni 2013

De finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013, die van 12 tot 14 juni werd georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, is gewonnen door Jeroen Winkel uit Nijmegen. Hij mag voor een waarneemreis naar het Roque de Los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma.

Na een voorronde via internet was het vorige week tijd voor de drie dagen durende finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. De twintig middelbare scholieren uit 2 tot 6 vwo volgden daarbij colleges rond het thema “De evolutie van sterren”. Vier professoren van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen verzorgden masterclasses over het ontstaan van sterren, kometen en planeten. Ook bezochten de deelnemers de sterrenwacht van ASTRON in Westerbork en de laboratoria van Stichting Ruimte Onderzoek Nederlands (SRON) in Groningen.

Prijswinnaars

De finale werd afgesloten met een negentig minuten durend examen, waarbij kennis en inzicht van de deelnemers werden beproefd. De eerste prijs werd gewonnen door Jeroen Winkel uit Nijmegen. Hij mocht naast de waarneemreis naar La Palma ook nog naar huis met een tijdschriftenpakket van Wetenschap in Beeld. Zijn school, het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, krijgt een Celestron AstroMaster 70EQ telescoop aangeboden door webwinkel Ganymedes. De tweede prijs ging naar Mark Beijer uit Arnhem. De derde prijs werd gedeeld tussen Floor Broekgaarden uit Driebergen en Henk Jongbloed uit Veenendaal. Zij kregen alle drie een boek over de Nederlandse sterrenkunde. Alle deelnemers ontvingen een certificaat en een editie van tijdschrift Wetenschap in Beeld.

Meer informatie

Contact: Stephan Peters

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 16:42

Meer nieuws

 • 24 mei 2019

  Vier onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 85 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Vier hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), allemaal aan de Faculty of Science and Engineering. De twee vrouwelijke en twee mannelijke...

 • 24 mei 2019

  Eerste editie Top-HR Leiderschapsprogramma succesvol afgerond

  De University of Groningen Business School (UGBS) en het expertisecentrum In the LEAD van de Rijksuniversiteit Groningen kijken terug op een succesvolle eerste editie van het Top-HR Leiderschapsprogramma. Op 21 mei mochten acht top-HR professionals...

 • 22 mei 2019

  Noord-Nederland gaat down under tijdens Solar Challenge

  Studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Noorderpoort gaan met hun eigen gebouwde zonneauto voor de eerste keer meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge (BWSC) in Australië onder de naam Top Dutch Solar Racing...