Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Winnaar Nederlandse Sterrenkunde Olympiade naar La Palma

17 juni 2013

De finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013, die van 12 tot 14 juni werd georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, is gewonnen door Jeroen Winkel uit Nijmegen. Hij mag voor een waarneemreis naar het Roque de Los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma.

Na een voorronde via internet was het vorige week tijd voor de drie dagen durende finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. De twintig middelbare scholieren uit 2 tot 6 vwo volgden daarbij colleges rond het thema “De evolutie van sterren”. Vier professoren van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen verzorgden masterclasses over het ontstaan van sterren, kometen en planeten. Ook bezochten de deelnemers de sterrenwacht van ASTRON in Westerbork en de laboratoria van Stichting Ruimte Onderzoek Nederlands (SRON) in Groningen.

Prijswinnaars

De finale werd afgesloten met een negentig minuten durend examen, waarbij kennis en inzicht van de deelnemers werden beproefd. De eerste prijs werd gewonnen door Jeroen Winkel uit Nijmegen. Hij mocht naast de waarneemreis naar La Palma ook nog naar huis met een tijdschriftenpakket van Wetenschap in Beeld. Zijn school, het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, krijgt een Celestron AstroMaster 70EQ telescoop aangeboden door webwinkel Ganymedes. De tweede prijs ging naar Mark Beijer uit Arnhem. De derde prijs werd gedeeld tussen Floor Broekgaarden uit Driebergen en Henk Jongbloed uit Veenendaal. Zij kregen alle drie een boek over de Nederlandse sterrenkunde. Alle deelnemers ontvingen een certificaat en een editie van tijdschrift Wetenschap in Beeld.

Meer informatie

Contact: Stephan Peters

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 16:42

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...