Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Winnaar Nederlandse Sterrenkunde Olympiade naar La Palma

17 juni 2013

De finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013, die van 12 tot 14 juni werd georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, is gewonnen door Jeroen Winkel uit Nijmegen. Hij mag voor een waarneemreis naar het Roque de Los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma.

Na een voorronde via internet was het vorige week tijd voor de drie dagen durende finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. De twintig middelbare scholieren uit 2 tot 6 vwo volgden daarbij colleges rond het thema “De evolutie van sterren”. Vier professoren van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen verzorgden masterclasses over het ontstaan van sterren, kometen en planeten. Ook bezochten de deelnemers de sterrenwacht van ASTRON in Westerbork en de laboratoria van Stichting Ruimte Onderzoek Nederlands (SRON) in Groningen.

Prijswinnaars

De finale werd afgesloten met een negentig minuten durend examen, waarbij kennis en inzicht van de deelnemers werden beproefd. De eerste prijs werd gewonnen door Jeroen Winkel uit Nijmegen. Hij mocht naast de waarneemreis naar La Palma ook nog naar huis met een tijdschriftenpakket van Wetenschap in Beeld. Zijn school, het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, krijgt een Celestron AstroMaster 70EQ telescoop aangeboden door webwinkel Ganymedes. De tweede prijs ging naar Mark Beijer uit Arnhem. De derde prijs werd gedeeld tussen Floor Broekgaarden uit Driebergen en Henk Jongbloed uit Veenendaal. Zij kregen alle drie een boek over de Nederlandse sterrenkunde. Alle deelnemers ontvingen een certificaat en een editie van tijdschrift Wetenschap in Beeld.

Meer informatie

Contact: Stephan Peters

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:14

Meer nieuws