About usNews and EventsNews articles

Silence and Religion in film

24 mei 2013

Op vrijdag 31 mei is er een speciale voorstelling van de film Nothing Personal (2009). Voorafgaand geeft regisseur Ursula Antoniak een interview over deze film. Het interview begint om 20.00 u; de film om 21.00. Een en ander staat in verband met een internationaal congres dat van 30 mei-1 juni aan de faculteit gehouden wordt. Het thema is ‘Silence and Religion in Film’.

Urszula Antoniak is een Nederlandse filmmaakster met Poolse wortels. Ze studeerde af aan de Krzysztof Kieślowski Faculteit voor Radio en Televisie van de Universiteit van Silezi ë (ook bekend als de Katowice Film School) en de Nederlandse Film- en Televisie Academie in Amsterdam.

Nothing Personal won in 2009 een Gouden Kalf voor beste regie, beste lange speelfilm en beste camera. Ook won deze film de luipaard voor Best First Feature Film tijdens het Internationaal Filmfestival in Locarno. Hoofdrolspeelster Lotte Verbeek won een luipaard. De film gaat over de relatie tussen een zwerfster (Lotte Verbeek) en een eenzaam levende man (Stephen Rea) op het Ierse platteland.

Het congres ‘Silence and Religion in the Movies’ richt zich op de vraag naar de betekenis van stilte in hedendaagse films. Hierbij zoeken de deelnemers vooral naar het gebruik van stilte als stijlmiddel in de verbeelding van religie of naar een eventuele religieuze betekenis ervan, bijvoorbeeld omdat de stilte staat voor een ervaring van transcendentie. Op het congres komt een breed spectrum van films aan de orde: Hollywood Blockbusters en arthouse films, zwijgend en sprekend, van westerns tot films met een expliciet religieus thema.

Plaats: Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, 9712 GK Groningen, zaal 253.

Tijd: vrijdag 31 mei om 20.00 u.
Kosten: gratis voor studenten van de RUG, 5 euro voor anderen.
Opgave voor 29 mei bij: mathilde.van.dijk@rug.nl
Inlichtingen bij: mathilde.van.dijk@rug.nl