Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Universiteit onderzoekt plagiaat hoogleraar

30 mei 2013

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen is deze week geïnformeerd over het besluit van de Vrije Universiteit Brussel om de doctorstitel te ontnemen aan de heer P.J.V. van Calster wegens het plegen van plagiaat in zijn proefschrift. De heer Van Calster promoveerde in 2005 aan de VU Brussel; hij is sinds 2010 werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar Criminologie. Daarvoor was hij werkzaam als hoofddocent aan de Universiteit Leiden .

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft besloten de heer Van Calster met onmiddellijke ingang op non-actief te stellen, in afwachting van nader onderzoek naar de wetenschappelijke integriteit van betrokkene. Dat onderzoek zal in afstemming met de Universiteit Leiden worden uitgevoerd.

Zerotolerancebeleid

Prof.dr. Elmer Sterken, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de beslissing van het College van Bestuur ‘onvermijdelijk’, gezien de intrekking van de doctorsgraad van Van Calster. ‘Het moet inmiddels duidelijk zijn dat wij een zerotolerancebeleid voeren op het punt van wetenschappelijke integriteit. Maar we zullen nu eerst een nader onderzoek moeten instellen, voordat we definitieve beslissingen kunnen nemen’, aldus de rector.

Meer informatie

Contact: afdeling Communicatie Rijksuniversiteit Groningen, tel.: 050 363 44 44

Hoofd Communicatie: Piet Bouma

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...