Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Universiteit onderzoekt plagiaat hoogleraar

30 mei 2013

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen is deze week geïnformeerd over het besluit van de Vrije Universiteit Brussel om de doctorstitel te ontnemen aan de heer P.J.V. van Calster wegens het plegen van plagiaat in zijn proefschrift. De heer Van Calster promoveerde in 2005 aan de VU Brussel; hij is sinds 2010 werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar Criminologie. Daarvoor was hij werkzaam als hoofddocent aan de Universiteit Leiden .

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft besloten de heer Van Calster met onmiddellijke ingang op non-actief te stellen, in afwachting van nader onderzoek naar de wetenschappelijke integriteit van betrokkene. Dat onderzoek zal in afstemming met de Universiteit Leiden worden uitgevoerd.

Zerotolerancebeleid

Prof.dr. Elmer Sterken, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de beslissing van het College van Bestuur ‘onvermijdelijk’, gezien de intrekking van de doctorsgraad van Van Calster. ‘Het moet inmiddels duidelijk zijn dat wij een zerotolerancebeleid voeren op het punt van wetenschappelijke integriteit. Maar we zullen nu eerst een nader onderzoek moeten instellen, voordat we definitieve beslissingen kunnen nemen’, aldus de rector.

Meer informatie

Contact: afdeling Communicatie Rijksuniversiteit Groningen, tel.: 050 363 44 44

Hoofd Communicatie: Piet Bouma

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....