Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

University of Groningen graduates highly valued by labour market

17 april 2013

A degree certificate from the University of Groningen is of great value to graduates looking for a job with one of the major enterprises. That has been revealed by the 2012 Global Employability Survey published on 24 October by the New York Times and the International Herald Tribune.

The University of Groningen is in 81st place in the survey. That means the University is the second Dutch university on this ranking list of 150 universities in America, Asia and Europe, after the Erasmus University Rotterdam (69th place).

The research for the list was conducted by two firms specialized in HRM work, the French consultancy bureau Emerging and the German research institute Trendence. Both questioned several thousand staff and management of companies in twenty countries where they keep note of which universities supply them with the ideal young candidates.

American universities like Harvard, Yale and MIT have very high scores, as do Cambridge and Oxford in the UK. Chinese universities such as Peking University and Shanghai Jiao Tong University are referred to in the research as ‘emerging’. In recent years they have been making significant progress towards the upper regions.

The research reveals that major enterprises attach a lot of importance to soft skills, for example being able to deal with cultural differences, communication skills, the ability to work in teams and creativity. According to President of the Board of the University of Groningen Sibrand Poppema, studying at his university provides an excellent grounding: ‘And in the future the University of Groningen will concentrate even more on providing its students with a broad, international training, as well as pay more attention to entrepreneurship.’

See: 2012 Global Employability Survey and New York Times

Laatst gewijzigd:06 september 2016 13:32

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...