Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Ontdek magische materialen in ‘Material Matter(s)!’

Een tijdelijke interactieve wetenschapsexpositie van Science LinX
23 april 2013

Supersterk, plakkerig, onzichtbaar of handig. Materialen maken de wereld, ze zijn van soms wonderlijke betekenis voor ons. Hun eigenschappen zijn voor het blote oog vaak onzichtbaar, maar in de allerkleinste bouwstenen ligt magie!

Verbrandt calorieën op onze duurzame dansvloer, sluit je eigen muziek aan om niet-newtoniaanse maïzena-monsters te laten dansen op de beat, ontdek de aantrekkingskracht van ferro fluid, maak materie onzichtbaar, laat robotische solar bugs kruipen en speel met hydrofobe eigenschappen van bacteriën.

Slimme materialen om ons heen

Maak kennis met de jonge onderzoekers van de bèta-faculteit. Samen met wetenschappers van over de hele wereld ontwerpen zij razendslimme nieuwe eigenschappen of halen inspiratie uit de natuur, met steeds nieuwe mogelijkheden. Zoals textiel, waar water zomaar vanaf glijdt, onbrandbaar karton, nog kleinere computerchips of nieuwe medicijnen. Om hun vingers achter deze magie te krijgen doen ze onderzoek op nanometerschaal – het miljoenste van een millimeter. Size does matter.

Duik in de magie en diepere lagen van innovatieve materialen

Wat voor soorten bouwstenen zijn er? En hoe kun je die knippen, plakken en stapelen tot nieuwe verbazingwekkende mogelijkheden? En kun je daarin ook de bouwblokken van het leven combineren?

Voor bovenbouw HAVO/VWO

De expositie is tot en met eind mei gratis te bezoeken voor bovenbouwscholieren HAVO/VWO en andere geïnteresseerden in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9, Groningen, op werkdagen van 10.00-17.00 uur. ‘Material Matter(s)!’ is ook te bezoeken tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap op zaterdag 1 juni in der Aa-kerk te Groningen.

Deze expositie is ontwikkeld door Science LinX, het science center van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, in samenwerking met diverse onderzoekers van de faculteit.

Noot voor de redactie

Meer informatie: Ingeborg Veldman, Science LinX, coördinatie ‘Material Matter(s)!’

Deze expositie van Science LinX is te bezoeken op werkdagen van 10.00–17.00 uur bij de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen), Nijenborgh 9, 9747 AG, Groningen.

Zie ook: www.rug.nl/sciencelinx/materialmatters
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:15

Meer nieuws