Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Keuzegids 2013: masters Nanoscience en Astronomy horen bij de absolute top

18 april 2013

De Rijksuniversiteit Groningen scoort goed in de nieuwe Keuzegids Masters 2013. In de ranglijst Beste Universiteiten staat Groningen in de top 3, net onder Maastricht en Nijmegen. En bij de vijf universitaire opleidingen die in de Top 11 van de beste individuele masteropleidingen in hbo en wo staan, komt de RUG tweemaal voor met de masteropleidingen Nanoscience en Astronomy. Nanoscience is volgens de gids zelfs de allerbeste universitaire master in Nederland.

Over het algemeen blijken kleinschalige en intensieve opleidingen het beste uit de bus te komen. Dat geldt zeker voor de elf allerbest beoordeelde opleidingen die op een uitzondering na (Management Nyenrode, 243 studenten) slechts een zeer bescheidend aantal studenten tellen. Voor de Groningse opleiding Nanoscience zijn dat er veertien en voor Astronomy negen.

RUG-masteropleidingen: achttien eerste plaatsen

In de gids zijn beschrijvingen opgenomen van alle 1300 hbo- en wo-masters die officieel in Nederland zijn geregistreerd. Bij 800 masters wordt bovendien een kwaliteitsoordeel gegeven. Achttien masteropleidingen van de RUG staan op een (soms gedeelde) eerste plaats in de Keuzegids Masters 2013:

 • Neerlandistiek
 • Journalistiek
 • Toegepaste Taalwetenschap
 • Taalwetenschappen (research master)
 • Engelse Taal en Cultuur (voormalige master)
 • Europese Studies
 • Noord-Amerika Studies
 • Fiscaal Recht
 • Criminal Law and Criminology
 • International Business and Management
 • Human Resource Management
 • Farmacie
 • Medical and Pharmaceutical Drug Innovation (research master)
 • Human Movement Sciences
 • Population Studies
 • Astronomy
 • Chemistry
 • Nanoscience
 • Ook bij de lerarenopleiding voor maatschappijvakken (gezamenlijk beoordeeld) staat de RUG op de eerste plaats

De Keuzegids 2013 is vanaf vandaag voor abonnees online beschikbaar, 25 april ligt hij in de boekhandel. De gids wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie en berust op kwaliteitsoordelen van studenten en deskundigen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...