Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Dr. Jan Luth presenteert nieuwe CD

Bron: Reformatorisch Dagblad
04 februari 2013
Luth speelt Bach
Dr. Jan Luth

Dr. Jan Luth presenteert op zaterdag 9 februari zijn nieuwe cd in de Grote Kerk van Harlingen.

Het is de eerste schijf waarop het gerestaureerde Hinszorgel te horen is. Flentrop rondde in 2011 de reconstructie van dit in 1776 gebouwde instrument af. De cd van Luth bevat enkel Bachwerken. Tijdens de presentatie, die om 16.00 uur begint, laat hij verschillende composities van de grote Thomascantor horen. Dat is geen straf voor de Groninger, want hij heeft veel met Bach op.

Luth studeerde theologie (Kampen), muziekwetenschap (Utrecht), orgel bij Haite van der Schaaf en Ewald Kooiman en kerkmuziek bij Frits Mehrtens aan het Conservatorium van het Muzieklyceum te Amsterdam. Hij is universitair docent liturgiewetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen met de specialisatie hymnologie. Zijn onderzoeksterrein omvat de geschiedenis van de gemeentezang in Nederland en de theologie van Bach. Hij is organist van de Grote Kerk in Harlingen. Luths Bachonderzoek concentreert zich op de vraag hoe Bach de term eschatologie hanteerde en hoe hij daarin woorden zoals sterven, ziel en eeuwigheid muzikaal-retorisch een plek gaf.

De Groninger kreeg vanaf zijn zesde orgelles, maar weet niet wanneer hij voor het eerst op een Bachwerk zat te zweten. Ook het moment dat de vonk oversloeg, kan hij niet aangeven. In een interview met deze krant sprak hij van een „sluimerend proces” waarbij de waardering voor de componist groeide. Tegenwoordig kan hij geen dag zonder Bach. „Ik moet dagelijks ten minste een triosonate door mijn vingers laten gaan. Dat is alleen al goed voor de techniek. Bach spelen is topsport, want alle partijen in een sonate moeten voor zich klinken en het lijnenspel dient goed tot zijn recht te komen. Na zo’n studiemoment sta ik op scherp. Het voelt ook als een medicijn voor de geest. Ik kan moeilijk uitleggen hoe dat komt, waarschijnlijk door de proporties en de structuren in deze muziek. Ik zou echt chagrijnig worden als ik geen Bach zou studeren.”

Lees ook de recensie van de cd die Jan Luth eerder in Harlingen maakte.

Laatst gewijzigd:04 december 2015 15:11

Meer nieuws

 • 23 oktober 2019

  Ga eens thee drinken met een alien

  Welke gevolgen kan de ontdekking van buitenaards leven hebben voor de mensheid? Met een essay over dat onderwerp heeft Mathilde van Dijk (Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap) de jaarlijkse essaywedstrijd van het NRC en de KHMW gewonnen...

 • 16 oktober 2019

  Winnaars PhD Grants Sustainable Society

  Om jonge onderzoekers te stimuleren aan maatschappelijke uitdagingen te werken, bood RUG's maatschappelijke thema Sustainable Society promovendi de mogelijkheid om hun onderzoeksvoorstel in te leveren voor een Europese of intercontinentale subsidie...

 • 14 oktober 2019

  Star Trek, of Ripley uit Alien?

  Dr. Mathilde van Dijk wint de KHMW/NRC essaywedstrijd over buitenaards leven. Op maandag 14 oktober kreeg ze in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, de gouden prijsvraagmedaille van de KHMW uitgereikt.