Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Quality management developments in cardiology

13 februari 2013

Promotie: dhr. R.P. Vermeulen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quality management developments in cardiology

Promotor(s): prof.dr. M.P. van den Berg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Vernieuwing van de zorg voor hartpatiënten: kwaliteit in kaart gebracht

De opkomst van nieuwe beroepen in de gezondheidszorg, zoals physician assistants en nurse practitioners beïnvloedt de manier van zorgverlening. UMCG-promovendus Robbert Vermeulen onderzocht de invloed van enkele van deze veranderingen op de zorg voor patiënten met een hartaandoening. Hij bestudeerde onder meer hoeveel tijd er verstrijkt tussen diagnose en behandeling en de manier waarop risico’s in kaart worden gebracht, bijvoorbeeld het gebruik van lactaatwaarden als middel voor risicostratificatie.

Vermeulen stelt vast dat het (bedrijfskundig) model van Minkman kan helpen om zorgketens verder te professionaliseren. Ook stelt hij vast dat de ketensamenwerking voor patiënten met een hartinfarct in de provincie Groningen goed loopt, als wordt gekeken naar het percentage patiënten dat binnen de geldende richtlijnen tijdig behandeld wordt met een dotterprocedure. Een andere conclusie is dat wachtlijstbeheer voor patiënten voor elektrocardioversie veilig is als die wordt uitgevoerd door nurse practitioners en resulteert in minder onnodige opnames in vergelijking met wachtlijstbeheer door artsen. Deze en andere bevindingen vergroten het inzicht in de kwaliteit van zorg en kunnen zorgverleners helpen de zorg voor patiënten met een hartaandoening verder te verbeteren.

Robbert Vermeulen (Den Helder, 1972) is HBO-V opgeleid te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Cardiologie (Thoraxcentrum) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Vermeulen blijft ook na zijn promotie werkzaam als physician assistant in het UMCG op de afdeling short stay cardiologie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...