Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Quality management developments in cardiology

13 februari 2013

Promotie: dhr. R.P. Vermeulen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quality management developments in cardiology

Promotor(s): prof.dr. M.P. van den Berg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Vernieuwing van de zorg voor hartpatiënten: kwaliteit in kaart gebracht

De opkomst van nieuwe beroepen in de gezondheidszorg, zoals physician assistants en nurse practitioners beïnvloedt de manier van zorgverlening. UMCG-promovendus Robbert Vermeulen onderzocht de invloed van enkele van deze veranderingen op de zorg voor patiënten met een hartaandoening. Hij bestudeerde onder meer hoeveel tijd er verstrijkt tussen diagnose en behandeling en de manier waarop risico’s in kaart worden gebracht, bijvoorbeeld het gebruik van lactaatwaarden als middel voor risicostratificatie.

Vermeulen stelt vast dat het (bedrijfskundig) model van Minkman kan helpen om zorgketens verder te professionaliseren. Ook stelt hij vast dat de ketensamenwerking voor patiënten met een hartinfarct in de provincie Groningen goed loopt, als wordt gekeken naar het percentage patiënten dat binnen de geldende richtlijnen tijdig behandeld wordt met een dotterprocedure. Een andere conclusie is dat wachtlijstbeheer voor patiënten voor elektrocardioversie veilig is als die wordt uitgevoerd door nurse practitioners en resulteert in minder onnodige opnames in vergelijking met wachtlijstbeheer door artsen. Deze en andere bevindingen vergroten het inzicht in de kwaliteit van zorg en kunnen zorgverleners helpen de zorg voor patiënten met een hartaandoening verder te verbeteren.

Robbert Vermeulen (Den Helder, 1972) is HBO-V opgeleid te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Cardiologie (Thoraxcentrum) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Vermeulen blijft ook na zijn promotie werkzaam als physician assistant in het UMCG op de afdeling short stay cardiologie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....