Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

‘Next Generation’ pathologie

12 februari 2013

Oratie: dhr. prof.dr. E.M.D. Schuuring, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstaat 5, Groningen

Titel: ‘Next Generation’ pathologie

Leeropdracht: Moleculaire oncologische pathologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

Prof.dr. Ed Schuuring gaat in zijn oratie in op de stand van zaken in de moleculaire pathologie, die een steeds prominentere rol krijgt in de tumordiagnostiek. De ontdekking van een nieuwe generatie medicijnen die alleen aangrijpen op tumorcellen met een specifieke mutatie in het erfelijk materiaal, biedt nieuwe veelbelovende behandelmogelijkheden voor kankerpatiënten. Het effect van die medicijnen is zeer opmerkelijk, omdat de tumor in de meeste gevallen al een paar weken na de start van de behandeling niet meer zichtbaar is en patiënten zienderogen opfleuren. Deze nieuwe therapie heeft niet alleen impact voor kankerpatiënten, maar ook voor de diagnostiek binnen de pathologie, aldus Schuuring.

Nieuwe revolutionaire technische ontwikkelingen maken het mogelijk om alle tumor-specifieke mutaties in kaart te brengen. Ondertussen ontwikkelt de farmaceutische industrie vele nieuwe geneesmiddelen gericht tegen deze tumor-specifieke mutaties. Over afzienbare tijd zal de moleculaire pathologie van elke tumor een specifiek mutatieprofiel bepalen op basis waarvan de betreffende kankerpatiënt individuele ‘therapie op maat’ kan krijgen.

Door deze snelle geavanceerde technische ontwikkelingen, de verwachte enorme toename van het aantal testen, de vereiste borging van hoge kwaliteit en de zeer geavanceerde technische kennis op het gebied van dataverwerking, zullen de werkzaamheden binnen de pathologie de komende jaren aanzienlijk veranderen. Schuuring ziet de implementatie van deze ‘next-generation pathologie’ binnen de huidige diagnostiek dan ook als een grote uitdaging. Het vereist intensieve samenwerking tussen pathologen en oncologen in de noordelijke regio en het onderhouden van een (inter)nationaal netwerk met andere hooggekwalificeerde ‘next generation pathologie’-laboratoria, om een hoge kwaliteit van deze nieuwe diagnostiek te kunnen waarborgen.

Lees de volledige rede: ‘Next Generation’ pathologie

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:44
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...