Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

NWO investeert in apparatuur

21 februari 2013

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent binnen het programma Investeringen NWO-middelgroot aan drie Groningse projecten financiering toe voor de aanschaf van apparatuur. Met Investeringen NWO-middelgroot financiert NWO voorzieningen die voor individuele groepen te duur zijn.

In totaal ontving NWO 69 uitgewerkte aanvragen voor deze ronde van Investeringen NWO-middelgroot. Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen. Uiteindelijk werden over het hele land vijftien voorstellen gehonoreerd met een totale investering van 6,5 miljoen euro.

Met Investeringen NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van de kosten van de investeringen. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd, draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 1.500.000 euro.

Gehonoreerde projecten in Groningen

Droge mond en pijnlijke gewrichten is verleden tijd

Prof. dr. H.C. (Henny) van der Mei, UMCG - Biomaterialen

Droge mond en pijnlijke gewrichten, veroorzaakt doordat de eiwitachtige bekleding van het weefsel of bot niet meer functioneert, is een complicatie die veel voorkomt bij de ouder wordende mens. Wij gaan dit probleem verhelpen door deze eiwitlaag te verstevigen.

Betrouwbaar koolstof-14 meten

Prof. dr. H.A.J. (Harro) Meijer, Centrum voor Isotopen Onderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een vermaard laboratorium voor koolstof-14 ouderdomsmetingen. Voordat van een monster de ouderdom bepaald kan worden, moet het worden verbrand tot CO2-gas. Hiervoor heeft het Centrum voor Isotopen Onderzoek een nieuwe, schonere en nauwkeuriger installatie verkregen.

WEAVE ontrafelt sterrenstelsels en donkere energie

Prof. dr. S.C. (Scott) Trager, Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde

WEAVE ontrafelt het licht van duizend sterren of melkwegstelsels tegelijkertijd en meet hoe snel deze bewegen. Dit biedt inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg en leidt tot een beter begrip van donkere materie en donkere energie in het heelal.

Zie ook: persbericht NWO

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:16

Meer nieuws

 • 29 november 2022

  Wetenschapswinkels: een brug tussen universiteit en samenleving

  Een wetenschapswinkel. Wat koop je daar? Een broodje kennis? Een wisdom-smoothie? Bacteriën op bestelling? Het aanbod van wetenschapswinkels is niet voor iedereen even duidelijk. Terwijl ze zo belangrijk zijn - voor samenleving, onderzoeker en...

 • 21 september 2022

  CvB trots op nationale aandacht Feringa’s ‘Alledaagse Moleculen’

  Afgelopen week overhandigden Ben Feringa en Anouk Lubbe het eerste exemplaar van hun boek Alledaagse Moleculen aan minister Robbert Dijkgraaf. Het College van Bestuur is bijzonder trots op dit initiatief, dat landelijk aandacht kreeg. Het CvB is er...

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...