Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

NWO investeert in apparatuur

21 februari 2013

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent binnen het programma Investeringen NWO-middelgroot aan drie Groningse projecten financiering toe voor de aanschaf van apparatuur. Met Investeringen NWO-middelgroot financiert NWO voorzieningen die voor individuele groepen te duur zijn.

In totaal ontving NWO 69 uitgewerkte aanvragen voor deze ronde van Investeringen NWO-middelgroot. Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen. Uiteindelijk werden over het hele land vijftien voorstellen gehonoreerd met een totale investering van 6,5 miljoen euro.

Met Investeringen NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van de kosten van de investeringen. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd, draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 1.500.000 euro.

Gehonoreerde projecten in Groningen

Droge mond en pijnlijke gewrichten is verleden tijd

Prof. dr. H.C. (Henny) van der Mei, UMCG - Biomaterialen

Droge mond en pijnlijke gewrichten, veroorzaakt doordat de eiwitachtige bekleding van het weefsel of bot niet meer functioneert, is een complicatie die veel voorkomt bij de ouder wordende mens. Wij gaan dit probleem verhelpen door deze eiwitlaag te verstevigen.

Betrouwbaar koolstof-14 meten

Prof. dr. H.A.J. (Harro) Meijer, Centrum voor Isotopen Onderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een vermaard laboratorium voor koolstof-14 ouderdomsmetingen. Voordat van een monster de ouderdom bepaald kan worden, moet het worden verbrand tot CO2-gas. Hiervoor heeft het Centrum voor Isotopen Onderzoek een nieuwe, schonere en nauwkeuriger installatie verkregen.

WEAVE ontrafelt sterrenstelsels en donkere energie

Prof. dr. S.C. (Scott) Trager, Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde

WEAVE ontrafelt het licht van duizend sterren of melkwegstelsels tegelijkertijd en meet hoe snel deze bewegen. Dit biedt inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg en leidt tot een beter begrip van donkere materie en donkere energie in het heelal.

Zie ook: persbericht NWO

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:16

Meer nieuws

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 29 april 2024

  Sensor met gevoel

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 16 april 2024

  RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

  De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...