Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO investeert in apparatuur

21 februari 2013

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent binnen het programma Investeringen NWO-middelgroot aan drie Groningse projecten financiering toe voor de aanschaf van apparatuur. Met Investeringen NWO-middelgroot financiert NWO voorzieningen die voor individuele groepen te duur zijn.

In totaal ontving NWO 69 uitgewerkte aanvragen voor deze ronde van Investeringen NWO-middelgroot. Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen. Uiteindelijk werden over het hele land vijftien voorstellen gehonoreerd met een totale investering van 6,5 miljoen euro.

Met Investeringen NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van de kosten van de investeringen. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd, draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 1.500.000 euro.

Gehonoreerde projecten in Groningen

Droge mond en pijnlijke gewrichten is verleden tijd

Prof. dr. H.C. (Henny) van der Mei, UMCG - Biomaterialen

Droge mond en pijnlijke gewrichten, veroorzaakt doordat de eiwitachtige bekleding van het weefsel of bot niet meer functioneert, is een complicatie die veel voorkomt bij de ouder wordende mens. Wij gaan dit probleem verhelpen door deze eiwitlaag te verstevigen.

Betrouwbaar koolstof-14 meten

Prof. dr. H.A.J. (Harro) Meijer, Centrum voor Isotopen Onderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een vermaard laboratorium voor koolstof-14 ouderdomsmetingen. Voordat van een monster de ouderdom bepaald kan worden, moet het worden verbrand tot CO2-gas. Hiervoor heeft het Centrum voor Isotopen Onderzoek een nieuwe, schonere en nauwkeuriger installatie verkregen.

WEAVE ontrafelt sterrenstelsels en donkere energie

Prof. dr. S.C. (Scott) Trager, Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde

WEAVE ontrafelt het licht van duizend sterren of melkwegstelsels tegelijkertijd en meet hoe snel deze bewegen. Dit biedt inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg en leidt tot een beter begrip van donkere materie en donkere energie in het heelal.

Zie ook: persbericht NWO

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...