Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Planetoïde scheert langs de Aarde

13 februari 2013

Op de avond van vrijdag 15 februari scheert planetoïde 2012 DA14 op slechts 27.700 km afstand langs de Aarde. Hiervoor wordt een speciale waarneemavond georganiseerd in de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een goed moment om de planetoïde te vinden is wanneer hij rond 22.30 uur door de staart van de Grote Beer (of de steel van het steelpannetje) vliegt
Een goed moment om de planetoïde te vinden is wanneer hij rond 22.30 uur door de staart van de Grote Beer (of de steel van het steelpannetje) vliegt

Planetoïde 2012 DA14 heeft een diameter van ongeveer 45 meter en weegt zo'n 130.000 ton. In de afgelopen honderd jaar is nog nooit eerder zo'n groot object zo dichtbij gekomen. 2012 DA14 is net iets te zwak om met het blote oog te observeren, maar met een telescoop of goede verrekijker is hij goed zichtbaar. Door de grote snelheid zal ook duidelijk te zien zijn dat hij beweegt tussen de sterren. De asteroïde verschijnt rond 20.45 uur boven de horizon in Nederland. Hij zal met verschillende telescopen in de sterrenwacht gedurende de hele avond nauwgezet gevolgd worden.

Wegens grote belangstelling is het programma uitgebreid met een lezing over aardscheerders, aanvang: 21.00 uur in de sterrenwacht.

Meer informatie vindt u op website van de Blaauw-sterrenwacht.

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. Bussen stoppen recht voor de Bernoulliborg. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 20.30 uur. Deelname is gratis en aanmelding is niet nodig.

Meer informatie : Marlies van de Weijgaert (Outreach coördinator Blaauw Sterrenwacht)

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws