Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Planetoïde scheert langs de Aarde

13 februari 2013

Op de avond van vrijdag 15 februari scheert planetoïde 2012 DA14 op slechts 27.700 km afstand langs de Aarde. Hiervoor wordt een speciale waarneemavond georganiseerd in de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een goed moment om de planetoïde te vinden is wanneer hij rond 22.30 uur door de staart van de Grote Beer (of de steel van het steelpannetje) vliegt
Een goed moment om de planetoïde te vinden is wanneer hij rond 22.30 uur door de staart van de Grote Beer (of de steel van het steelpannetje) vliegt

Planetoïde 2012 DA14 heeft een diameter van ongeveer 45 meter en weegt zo'n 130.000 ton. In de afgelopen honderd jaar is nog nooit eerder zo'n groot object zo dichtbij gekomen. 2012 DA14 is net iets te zwak om met het blote oog te observeren, maar met een telescoop of goede verrekijker is hij goed zichtbaar. Door de grote snelheid zal ook duidelijk te zien zijn dat hij beweegt tussen de sterren. De asteroïde verschijnt rond 20.45 uur boven de horizon in Nederland. Hij zal met verschillende telescopen in de sterrenwacht gedurende de hele avond nauwgezet gevolgd worden.

Wegens grote belangstelling is het programma uitgebreid met een lezing over aardscheerders, aanvang: 21.00 uur in de sterrenwacht.

Meer informatie vindt u op website van de Blaauw-sterrenwacht.

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. Bussen stoppen recht voor de Bernoulliborg. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 20.30 uur. Deelname is gratis en aanmelding is niet nodig.

Meer informatie : Marlies van de Weijgaert (Outreach coördinator Blaauw Sterrenwacht)

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....