About usNews and EventsNews articles

Hubbelingprijs voor Iris Busschers

08 januari 2013

De driejaarlijkse Prof. dr. H.G. Hubbelingprijs van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap is 7 januari 2013 uitgereikt aan Iris Busschers. Zij ontving deze prijs voor de beste masterscriptie uit handen van mevrouw Jantje Hubbeling-Drent tijdens de nieuwjaarsreceptie van de faculteit.

Op basis van de criteria ‘originaliteit, kracht van de argumentatie, leesbaarheid en begrijpelijkheid, presentatie en belang van het onderwerp zowel wetenschappelijk als maatschappelijk’ nomineerde een jury bestaande uit prof. dr. A.F. Sanders, prof. dr. Y.B. Kuiper en dr. F.L. Roig Lanzillotta drie scripties voor een shortlist. De scriptie van Iris Busschers werd daaruit verkozen als de beste.

De titel van de scriptie luidt: ‘Missionary Commemoration in a Colonial World: Collective Memory and Dutch Colonial Discourse on the Indonesian Archipelago in Obituaries of Calvinist Missionary Workers Published between 1930 and 1951’. Iris Busschers verdedigt daarin het belang van de studie van necrologieën van protestantse zendelingen. Doel daarvan is zicht te krijgen op hun collectieve identiteit die werd gevormd in de sterk veranderende koloniale context in het voormalige Nederlands Indië tussen 1930 en 1951.

‘Met haar insteek om het genre van de necrologie als presentatie en representatie van de groepsidentiteit van zendelingen te beschouwen, laat zij op voorbeeldige wijze zien aansluiting te hebben bij de meest recente ontwikkelingen op het snijvlak van godsdienstgeschiedenis en antropologie in de school of collective memory studies, identity studies en postcolonial studies,’ aldus de jury.

Iris Busschers studeerde van 2005-2009 Geschiedenis en van 2007-2009 Godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij volgde de research master Religion and Culture van 2009-2011, die zij cum laude afrondde. Zij doet momenteel promotie-onderzoek aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap.

Hubbelingfonds

De Hubbelingprijs is genoemd naar wijlen prof. dr. H.G. Hubbeling die van 1967 tot 1986 aan de faculteit verbonden was als hoogleraar in de wijsbegeerte van de godsdienst en wijsgerige ethiek. De prijs werd in 1994 door zijn weduwe, mw. Jantje Hubbeling-Drent, ingesteld om wetenschappelijk onderzoek en kennisoverdracht door talentvolle studenten theologie en godsdienstwetenschap te stimuleren. De prijs wordt één keer in de drie jaar uitgereikt aan de student(e) met de beste scriptie in die periode. Er is een bedrag van 500 euro aan verbonden.

Laatst gewijzigd:04 december 2015 15:11