Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cerebral hemodynamics in stroke and traumatic brain injury. The interplay between blood pressure, cerebral perfusion, body position and autoregulation

21 januari 2013

Promotie: dhr. M.J.H. Aries, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cerebral hemodynamics in stroke and traumatic brain injury. The interplay between blood pressure, cerebral perfusion, body position and autoregulation

Promotor(s): prof.dr. H.P.H. Kremer, prof.dr. J.H.A. de Keyser

Faculteit: Medische Wetenschappen

Rechtop in bed na een herseninfarct: risico’s nader in kaart

Na een acuut herseninfarct worden patiënten opgenomen op een speciale ziekenhuisafdeling om stoornissen in de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening te monitoren en te behandelen. Snel rechtop verplegen of uit bed halen is mogelijk gunstig voor het herstel na het herseninfarct. Er zijn echter ook aanwijzingen dat dit nadelig zou kunnen zijn voor bloeddoorstroming in de hersenen.

UMCG-promovendus Marcel Ariës ontdekte dat tijdens rechtop zitten en staan de bloeddruk gemiddeld toeneemt bij deze patiënten. Dit fenomeen werd voornamelijk gezien op de eerste dag na het herseninfarct. Opmerkelijk hierbij was dat patiënten met een forse toename van de bloeddruk bij staan (>20%), uiteindelijk een beter herstel na drie maanden leken te hebben.

Nader onderzoek (continue bloeddruk- en ultrageluidmetingen van de grote hersenvaten en infraroodmetingen van de voorste hersengebieden) liet geen verschillen zien tussen patiënten met een herseninfarct en gezonde proefpersonen. De promovendus vond geen aanwijzingen dat de zittende positie bij licht tot matig aangedane patiënten met een acuut herseninfarct onveilig is tijdens de eerste drie dagen. Wiskundige analyse van de bloeddoorstroming van de hersenen laat zien dat intensief monitoren ook belangrijk is voor patiënten met fors gezwollen of gekneusd hersenweefsel na een ernstig ongeval (ernstig traumatisch schedelhersenletsel).

Marcel Ariës (Boxtel, 1979) studeerde geneeskunde te Nijmegen. Hij werd opgeleid tot neuroloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Neurologie en Intensive Care Geneeskunde van het UMCG en de afdeling Clinical Neurosciences van het Addenbrooke’s Hospital in Cambridge (UK). Het onderzoek werd medegefinancierd door ZonMw, de Europese Federatie voor Neurologische Verenigingen en het Remmert Laan Fonds Amsterdam. Ariës is in opleiding tot neuro-intensivist in Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....