Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Slechte lichamelijke conditie voorspelt overlijden aan hartfalen

04 december 2012

Patiënten met een slechte lichamelijke conditie die voor hartfalen in het ziekenhuis werden opgenomen, lopen een grotere kans om binnen drie jaar te overlijden dan patiënten met een goede conditie. Deze grotere kans op overlijden is onafhankelijk van de ernst van het hartfalen, stelt UMCG-onderzoeker Tialda Hoekstra. Zij promoveert op 10 december 2012 op de resultaten van haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoekstra gebruikte de gegevens van een groot onderzoek met ongeveer 1000 patiënten met hartfalen dat door de Nederlandse Hartstichting is gefinancierd. Hartfalen komt in Nederland veel voor, er leven op dit moment naar schatting 180.000 mensen met hartfalen.

Seksuele problemen

Hoekstra heeft ook onderzocht hoeveel mensen met hartfalen kampen met seksuele problemen. Dit blijkt het geval te zijn bij de helft van de mensen. Zij schrijven de oorzaken voor de seksuele problemen toe aan het hebben van de ziekte hartfalen. “Juist om die reden is het belangrijk dat de dokter of een speciale hartfalenverpleegkundige met patiënten over hun seksuele problemen praten,” aldus Hoekstra. “Dit gebeurt te weinig.”

Vertalen naar beleid

In de medische richtlijnen voor hartfalen staat dat het bespreken van eventuele seksuele problemen onderdeel van de behandeling is. Toch vond Hoekstra dat dit onvoldoende vertaald is naar het behandelbeleid in ziekenhuizen. Hartfalenverpleegkundigen in heel Nederland vinden dat zij te weinig vaardigheden hebben om over deze zaken te spreken met hun patiënten. Inmiddels heeft de Hartstichting een brochure uitgegeven om het onderwerp bij behandelaars onder de aandacht te brengen. “Het bespreken van seksuele problemen kan patiënten met hartfalen helpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren,” vertelt Hoekstra. “Dit draagt bij aan een betere prognose van hun ziekte hartfalen.”

Curriculum Vitae

Tialda Hoekstra (Heerenveen, 1979) studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden. Zij voerde haar onderzoek uit bij de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) binnen het programma Zorgonderzoek, onder begeleiding van prof.dr. D.J. van Veldhuisen, prof.dr. T. Jaarsma, prof.dr. R. Sanderman en dr. G.A.T. Lesman-Leegte. Het onderzoek werd gefinancierd door de Hartstichting. De titel van het proefschrift is “Quality of life and sexual problems in patients with heart failure.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:49

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 10 juni 2021

  Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit

  75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit.

 • 01 juni 2021

  Anticonceptiepil veroorzaakt geen depressieve klachten

  In volwassenen vrouwen veroorzaakt de anticonceptiepil geen depressieve klachten. Dat concludeert arts-onderzoeker Anouk de Wit van het Universitair Medisch Centrum Groningen samen met medeonderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het...