Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Subsistence and social stratification in northern Ionic Calabria from the Middle Bronze Age until the Early Iron Age. The archaeozoological evidence

22 november 2012

Promotie: dhr. S.C. Elevelt, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Subsistence and social stratification in northern Ionic Calabria from the Middle Bronze Age until the Early Iron Age. The archaeozoological evidence

Promotor(s): prof.dr. P.A.J. Attema

Faculteit: Letteren

Economieën van drie nederzettingen in Sibaritide gereconstrueerd

Stefan Elevelts onderzoek heeft als doel de bestaanseconomieën te reconstrueren van drie nederzettingen in de Sibaritide, Zuid-Italië, van de midden-bronstijd tot de vroege ijzertijd (ca. 1700 - 700 v.Chr.). In deze dissertatie worden de relaties tussen strategieën van exploitatie van diersoorten en andere economische activiteiten, waarbij rekening wordt gehouden met factoren als nederzettingsuitbreiding, populatiegroei en het productief potentieel van territoria van sites. Verder wordt de rol van zowel gedomesticeerde als wilde dieren binnen een gemeenschap vanuit een sociaal perspectief onderzocht. Centraal in dit onderzoek staan een aantal archeozoölogische datasets van drie sites in de Sibaritide: Broglio di Trebisacce, Timpone della Motta en Torre Mordillo. Twee case-studies uit Apulië (Coppa Nevigata en Rocavecchia) worden gepresenteerd om de toepasbaarheid van de veranderingen in subsistentie-strategieën voorgesteld voor de Sibaritide te evalueren.

Stefan Elevelt (Veendam, 1977) studeerde Klassieke en Mediterrane Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het Groninger Instituut voor Archeologie aan de Faculteit der Letteren van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...