Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Subsistence and social stratification in northern Ionic Calabria from the Middle Bronze Age until the Early Iron Age. The archaeozoological evidence

22 november 2012

Promotie: dhr. S.C. Elevelt, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Subsistence and social stratification in northern Ionic Calabria from the Middle Bronze Age until the Early Iron Age. The archaeozoological evidence

Promotor(s): prof.dr. P.A.J. Attema

Faculteit: Letteren

Economieën van drie nederzettingen in Sibaritide gereconstrueerd

Stefan Elevelts onderzoek heeft als doel de bestaanseconomieën te reconstrueren van drie nederzettingen in de Sibaritide, Zuid-Italië, van de midden-bronstijd tot de vroege ijzertijd (ca. 1700 - 700 v.Chr.). In deze dissertatie worden de relaties tussen strategieën van exploitatie van diersoorten en andere economische activiteiten, waarbij rekening wordt gehouden met factoren als nederzettingsuitbreiding, populatiegroei en het productief potentieel van territoria van sites. Verder wordt de rol van zowel gedomesticeerde als wilde dieren binnen een gemeenschap vanuit een sociaal perspectief onderzocht. Centraal in dit onderzoek staan een aantal archeozoölogische datasets van drie sites in de Sibaritide: Broglio di Trebisacce, Timpone della Motta en Torre Mordillo. Twee case-studies uit Apulië (Coppa Nevigata en Rocavecchia) worden gepresenteerd om de toepasbaarheid van de veranderingen in subsistentie-strategieën voorgesteld voor de Sibaritide te evalueren.

Stefan Elevelt (Veendam, 1977) studeerde Klassieke en Mediterrane Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het Groninger Instituut voor Archeologie aan de Faculteit der Letteren van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...