Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Voorkomen is beter. Op weg naar effectievere teksten in de gezondheidscommunicatie

20 november 2012

Oratie: dhr. prof.dr. C.J.M. Jansen, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Voorkomen is beter. Op weg naar effectievere teksten in de gezondheidscommunicatie

Leeropdracht: Communicatie- en informatiewetenschappen

Faculteit: Letteren

Carel Jansen doet onderzoek naar de effectiviteit van gezondheidscommunicatie. In zijn oratie maakt de hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen onder meer een vergelijking tussen reclameboodschappen en gezondheidsboodschappen.

Dat reclameboodschappen een enigszins raadselachtige vorm kunnen hebben, is iets waar consumenten al lang aan gewend zijn, stelt Jansen. Adverteerders kiezen er niet voor niets vaak voor hun boodschappen op een wat cryptische manier te verpakken. Als het raadseltje niet al te gemakkelijk is en ook niet al te moeilijk, en als de ontvanger denkt de oplossing gevonden te hebben, dan mag de zender rekenen op een positief effect. Dat blijkt uit eerder onderzoek.

Maar hoe zit dat in de gezondheidscommunicatie? Daar is nog weinig over bekend, aldus Jansen. Aangetoond is wel dat de anti-rookwaarschuwingen met kleine raadseltjes (zoals de EU die graag ook in Nederland op sigarettenpakjes ziet verschijnen) minder goed werken dan andere waarschuwingen vanuit de EU waarin harde, confronterende illustraties worden gebruikt. Ook het idee dat raadselachtige gezondheidsboodschappen bij ontvangers tot gesprekken leiden die uiteindelijk een gunstig effect hebben, lijkt geen stand te houden. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in Zuid-Afrika. De komende jaren zal vergelijkbaar onderzoek plaatsvinden in Nederland.

Niet alleen als het gaat om overtuigende gezondheidsteksten is optimale begrijpelijkheid gewenst, stelt Jansen. Dat geldt ook voor informatieve teksten, zoals bijsluiters of folders over de gang van zaken bij een operatie. De begrijpelijkheid van die teksten is echter lastig te meten. Bij een recente test van drie moderne geautomatiseerde meetinstrumenten voor het Nederlands bleek geen van die instrumenten te voldoen. Een van de drie kan zelfs ronduit zwak worden genoemd. Het wachten is op de uitkomsten van een onderzoeksprogramma dat NWO recent van start heeft laten gaan met als centraal thema ‘Begrijpelijke Taal’.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:00
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...