Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Voedingsonderzoekbedrijf PECTACEA opgericht

31 oktober 2012

Wageningen UR (University & Research Centre) en het Universitair Medisch Centrum Groningen richten samen een wetenschappelijk voedingsbedrijf op, PECTACEA genaamd. Het bedrijf heeft als doel natuurlijke galectin-3-remmers te ontdekken. Een verhoogde waarde van dit eiwit vergroot de kans op hartziekten en op vroegtijdig overlijden. Een van de unieke eigenschappen van galectin-3 is dat het een ingebouwde aan/uitknop heeft, die uitgezet kan worden door specifieke natuurlijke koolhydraten (bepaalde suikers). PECTACEA wil onderzoeken welke soorten groente en fruit deze goede suikers bevatten, zodat deze natuurlijke ingrediënten gebruikt zouden kunnen worden bij de preventie of vermindering van galectin-3-gerelateerde ziektes in de vorm van functional foods of supplementen. Het bedrijf vestigt zich in Groningen.

Galectin-3 is een eiwit dat in het lichaam door bepaalde bloedcellen wordt geproduceerd en aan het bloed afgegeven. De rol van galectin-3 bij ziekte en gezondheid is al verschillende keren onderzocht en in meer dan 1.750 wetenschappelijke artikelen beschreven. Op 29 augustus beschreef de Framingham Heart Study in het Journal of the American College of Cardiology het effect van galectin-3 op het ontstaan van hartziekten en het risico op vroegtijdig overlijden. Volgens de Framingham Heart Study heeft ongeveer 25% van de bevolking een verhoogde galectin-3-bloedwaarde en dus een verhoogd risico op hartfalen en overlijden. Galectin-3 bevordert namelijk orgaanfibrosering. Dit kan uiteindelijk leiden tot disfunctioneren en falen van inwendige organen, zoals het hart. Geschat wordt dat fibrose van het hart door een verhoogd galectin-3-gehalte de oorzaak is van 30-50% van de gevallen van hartfalen, een van de meest voorkomende ernstige aandoeningen.

Mensen met verhoogde galectin-3-waarden kunnen profiteren van een dieet rijk aan natuurlijke remmers. Deze komen voor in groente en fruit, maar nog niet precies bekend is waar we de meest actieve bestanddelen in de hoogste concentratie te vinden zijn. PECTACEA wil onderzoeken in welke soorten groenten en fruit deze natuurlijke remmers in grote hoeveelheden voorkomen en hoe deze het beste door mensen te consumeren zijn om een zo groot mogelijk gezondheidsvoordeel te behalen.

Over PECTACEA

PECTACEA is gevestigd in Groningen. Het is een wetenschappelijk voedingsbedrijf dat zich richt op het vinden van natuurlijke bronnen van galectin-3-remmers om de ontwikkeling en exploitatie van een nieuw soort functional food en supplementen mogelijk te maken. In alleen al de VS en Europa hebben meer dan 100 miljoen mensen verhoogde galectin-3-waarden in het bloed, met een verhoogd risico op hartfalen, nierziekten en voortijdig overlijden tot gevolg. In dierproeven kunnen deze beschadigende effecten van galectin-3 verlaagd of voorkomen worden door het gebruik van natuurlijke remmers afkomstig uit groente en fruit. PECTACEA combineert de expertise en middelen van de Food Sciences Group van Wageningen UR en de medische kennis van het UMCG om natuurlijke galectin-3-remmers te identificeren om daarmee een goede gezondheid te bevorderen. Meer informatie is te vinden op www.pectacea.com.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:51

Meer nieuws

 • 23 september 2020

  Korting op open access publiceren bij uitgever MDPI

  Vanaf heden kunnen RUG-auteurs met korting open access publiceren in de 271 tijdschriften van uitgever MPDI . Corresponding authors van de RUG hebben recht op 10% korting op de ‘article processing charge’. Voorwaarde is dat de auteurs bij het...

 • 15 september 2020

  RUG-nominaties voor de Klokhuis Wetenschapsprijs

  Dit jaar heeft de RUG vier onderzoeken ingezonden om de strijd aan te gaan voor de landelijke Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs is bedoeld om een jong en breed publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek. Het winnende onderzoek komt...

 • 14 september 2020

  Depressie beter begrijpen

  Hanna van Loo is een van de nieuwe leden van de Young Academy Groningen van de RUG en doet onderzoek naar depressie. Patiënten met depressie vertonen een grote variatie aan symptomen en ziekteverloop. Van Loo onderzoekt hoe we depressie het beste...