Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Voedingsonderzoekbedrijf PECTACEA opgericht

31 oktober 2012

Wageningen UR (University & Research Centre) en het Universitair Medisch Centrum Groningen richten samen een wetenschappelijk voedingsbedrijf op, PECTACEA genaamd. Het bedrijf heeft als doel natuurlijke galectin-3-remmers te ontdekken. Een verhoogde waarde van dit eiwit vergroot de kans op hartziekten en op vroegtijdig overlijden. Een van de unieke eigenschappen van galectin-3 is dat het een ingebouwde aan/uitknop heeft, die uitgezet kan worden door specifieke natuurlijke koolhydraten (bepaalde suikers). PECTACEA wil onderzoeken welke soorten groente en fruit deze goede suikers bevatten, zodat deze natuurlijke ingrediënten gebruikt zouden kunnen worden bij de preventie of vermindering van galectin-3-gerelateerde ziektes in de vorm van functional foods of supplementen. Het bedrijf vestigt zich in Groningen.

Galectin-3 is een eiwit dat in het lichaam door bepaalde bloedcellen wordt geproduceerd en aan het bloed afgegeven. De rol van galectin-3 bij ziekte en gezondheid is al verschillende keren onderzocht en in meer dan 1.750 wetenschappelijke artikelen beschreven. Op 29 augustus beschreef de Framingham Heart Study in het Journal of the American College of Cardiology het effect van galectin-3 op het ontstaan van hartziekten en het risico op vroegtijdig overlijden. Volgens de Framingham Heart Study heeft ongeveer 25% van de bevolking een verhoogde galectin-3-bloedwaarde en dus een verhoogd risico op hartfalen en overlijden. Galectin-3 bevordert namelijk orgaanfibrosering. Dit kan uiteindelijk leiden tot disfunctioneren en falen van inwendige organen, zoals het hart. Geschat wordt dat fibrose van het hart door een verhoogd galectin-3-gehalte de oorzaak is van 30-50% van de gevallen van hartfalen, een van de meest voorkomende ernstige aandoeningen.

Mensen met verhoogde galectin-3-waarden kunnen profiteren van een dieet rijk aan natuurlijke remmers. Deze komen voor in groente en fruit, maar nog niet precies bekend is waar we de meest actieve bestanddelen in de hoogste concentratie te vinden zijn. PECTACEA wil onderzoeken in welke soorten groenten en fruit deze natuurlijke remmers in grote hoeveelheden voorkomen en hoe deze het beste door mensen te consumeren zijn om een zo groot mogelijk gezondheidsvoordeel te behalen.

Over PECTACEA

PECTACEA is gevestigd in Groningen. Het is een wetenschappelijk voedingsbedrijf dat zich richt op het vinden van natuurlijke bronnen van galectin-3-remmers om de ontwikkeling en exploitatie van een nieuw soort functional food en supplementen mogelijk te maken. In alleen al de VS en Europa hebben meer dan 100 miljoen mensen verhoogde galectin-3-waarden in het bloed, met een verhoogd risico op hartfalen, nierziekten en voortijdig overlijden tot gevolg. In dierproeven kunnen deze beschadigende effecten van galectin-3 verlaagd of voorkomen worden door het gebruik van natuurlijke remmers afkomstig uit groente en fruit. PECTACEA combineert de expertise en middelen van de Food Sciences Group van Wageningen UR en de medische kennis van het UMCG om natuurlijke galectin-3-remmers te identificeren om daarmee een goede gezondheid te bevorderen. Meer informatie is te vinden op www.pectacea.com.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:51

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 10 juni 2021

  Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit

  75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit.

 • 01 juni 2021

  Anticonceptiepil veroorzaakt geen depressieve klachten

  In volwassenen vrouwen veroorzaakt de anticonceptiepil geen depressieve klachten. Dat concludeert arts-onderzoeker Anouk de Wit van het Universitair Medisch Centrum Groningen samen met medeonderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het...