Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Groningse sterrenkundige Joost Adema vanavond in Labyrint TV

03 oktober 2012
ALMA-telescopen

Op een kale hoogvlakte in het Chileense Andesgebergte voeren zo’n veertig telescopen een kosmisch ballet uit. Nagenoeg zonder toeschouwers, want de telescopen van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) staan op vijf kilometer hoogte, in een ijle, mensonvriendelijke atmosfeer.

RUG-onderzoeker ir. Joost Adema werkt met zijn Groningse onderzoeksgroep al jaren aan een van de belangrijkste instrumenten van deze telescoop. Stralingsontvanger nummer 9 werd gebouwd door SRON in Groningen. De Chileense telescopen heeft Adema echter nog nooit met eigen ogen gezien. Labyrint reist met hem mee tijdens zijn eerste bezoek aan de onherbergzame hoogvlakte.

Woensdag 3 oktober, 20.50, Ned 2

Zie ook: Labyrint TV

Laatst gewijzigd:03 september 2021 10:50

Meer nieuws

 • 16 april 2024

  RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

  De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

 • 15 april 2024

  Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

  Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

 • 15 april 2024

  Nachtzicht met kunstmatige atomen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...