Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Groningse sterrenkundige Joost Adema vanavond in Labyrint TV

03 oktober 2012
ALMA-telescopen

Op een kale hoogvlakte in het Chileense Andesgebergte voeren zo’n veertig telescopen een kosmisch ballet uit. Nagenoeg zonder toeschouwers, want de telescopen van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) staan op vijf kilometer hoogte, in een ijle, mensonvriendelijke atmosfeer.

RUG-onderzoeker ir. Joost Adema werkt met zijn Groningse onderzoeksgroep al jaren aan een van de belangrijkste instrumenten van deze telescoop. Stralingsontvanger nummer 9 werd gebouwd door SRON in Groningen. De Chileense telescopen heeft Adema echter nog nooit met eigen ogen gezien. Labyrint reist met hem mee tijdens zijn eerste bezoek aan de onherbergzame hoogvlakte.

Woensdag 3 oktober, 20.50, Ned 2

Zie ook: Labyrint TV

Laatst gewijzigd:02 februari 2018 10:35

Meer nieuws

 • 13 augustus 2019

  Eat, sleep, recycle

  De 51e editie van de KEI-week staat in het teken van duurzaamheid. De afgelopen jaren zijn steeds meer duurzame initiatieven gestart en bestaande projecten verbeterd. Stichting KEI wil studenten inspireren en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid...

 • 12 augustus 2019

  Geen verband tussen koude winters en Arctische klimaatverandering

  Recente studies naar de relatie tussen de afname van zee-ijs op de Noordpool en ijskoude winters op gematigde breedtes, zoals de Polar Vortex koudegolven in Noord-Amerika, lijken te suggereren dat er een verband is tussen koude winters en Arctische...

 • 05 augustus 2019

  Herstel vogelstand Nieuw Zeeland duurt minstens 50 miljoen jaar

  De komst van mensen naar Nieuw Zeeland, zo’n 700 jaar geleden, zorgde voor een grote uitstervingsgolf onder de vogels. Onderzoekers van de RUG en de Massey University in Nieuw Zeeland hebben berekend dat er minstens 50 miljoen jaar evolutie nodig is...