Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The magic of logic

23 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. B.P. Kooi, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: The magic of logic

Leeropdracht: Logica en argumentatietheorie

Faculteit: Wijsbegeerte

De oratie van prof.dr. Barteld Kooi gaat over logica, het vakgebied dat zich bezighoudt met redeneringen. Logica levert de middelen om correcte redeneringen te onderscheiden van incorrecte. Mensen hebben een aardige intuïtie voor welke redeneringen kloppen en welke niet. De noodzaak voor een betere studie van de logica ontstaat pas als we geconfronteerd worden met een logische paradox. Met schijnbaar kloppende redeneringen komen we bij een tegenspraak terecht. We hebben ergens een foutje gemaakt, maar waar? Welke redeneerstap die we normaal gesproken onproblematisch achten deugt eigenlijk niet? En waarom niet? En waarom andere stappen juist wel?

Aan de hand van een goocheltruc waarin een goochelaar ons een geheim ontfutselt lijkt te hebben, zal Kooi uitleggen hoe we kunnen laten zien dat een redenering klopt. Aan de hand van een mislukte goocheltruc zal hij uitleggen hoe we kunnen laten zien dat een redenering niet klopt. Op die manier ontstaat een duidelijk beeld hoe formele logica eigenlijk in elkaar steekt en welke vervolgvragen voor de logicus van belang zijn.

Ten slotte laat Kooi zien hoe we, dankzij een goed begrip van de logica, bepaalde onmogelijk lijkende breinbrekers te lijf kunnen door de cruciale stappen van de oplossing te verhelderen met goede logische analyse.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws