Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Zout Express breidt uit naar Midden-Nederland

17 oktober 2012

Om jongeren al op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek en chemie organiseert AkzoNobel samen met de Rijksuniversiteit Groningen het zoutproject 'Zout, daar zit wat in!' voor de groepen 7 en 8 van basisscholen in de regio Amersfoort. In Noord- en Oost-Nederland heeft men al vier jaar ervaring met dit project.

Van 22 oktober tot en met 2 november 2012 is de Zout Express op tournee in de regio Amersfoort, waar het kantoor van AkzoNobel is gevestigd. In deze truck, speciaal voor dit doeleinde ontwikkeld, krijgen leerlingen van basisscholen een spannende les over zout. De truck is ingericht als een ‘zout experience’ en is behalve leslokaal ook een practicumlokaal. Zo’n les duurt een uur en wordt gegeven door medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen aan een kleine groep leerlingen per keer.

Groot enthousiasme bij scholen

“Er zit geen enkele sleet op dit programma. Het enthousiasme onder de basisscholen blijft onverminderd groot”, zo stelt Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen. “Dat vertaalt zich in een groot aantal aanmeldingen en duizenden aanvragen voor onze Nieuwsbrief. Fantastisch om te ervaren dat kinderen én docenten in het basisonderwijs dit zien als een zeer aansprekende leermethode met proefjes, weetjes, presentaties, een website met interessante links, www.zoutkristallen.nl. En natuurlijk is er ook een zoutkristalgroeiwedstrijd. Deze sterke formule brengt jaarlijks een paar duizend kinderen in contact met chemie en techniek. Hopelijk groeit een aantal van hen uit tot de wetenschappers van de toekomst.”

“We zijn best trots dat de Zout Express dit jaar naar Amersfoort komt. Als grootste zoutproducent van Europa weten we als geen ander hoe belangrijk ons zout voor de chemische industrie is”, zegt Els Klein van AkzoNobel Amersfoort. “Als dit kan bijdragen dat later meer leerlingen voor het vak scheikunde kiezen, is het voor ons geslaagd”.

Zoutkristalgroeiwedstrijd

Op 22 oktober gaat de zoutkristalgroeiwedstrijd van start. De leerlingen gaan werken aan het laten groeien van de grootste, mooiste of kleurrijkste zoutkristallen. Ook individueel kunnen kinderen meedoen aan de wedstrijd. Op www.zoutkristallen.nl is te leren hoe je de mooiste zoutkristallen kunt laten groeien. Op woensdagmiddag 19 december 2012 is de finale van de wedstrijd in het kantoor van AkzoNobel in Amersfoort.

Voor meer informatie

Theo Jurriens, t.a.jurriens rug.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:50

Meer nieuws

 • 22 juli 2020

  Voorzichtigheid in Noord-Nederland in afwachting van tweede golf

  Ondanks het gemis van vrijheid, gezelligheid en spontaniteit, zijn inwoners in Noord-Nederland deze zomer voorzichtig bij het maken van hun vakantieplannen. Slechts 14% van de Noord-Nederlanders gaat deze zomer op vakantie in het buitenland,...

 • 10 juli 2020

  ENLIGHT recognized as a European University

  The ENLIGHT consortium of nine European universities, including the University of Groningen, was selected within the framework of the second call for ‘European Universities’, the European Commission's pilot program for new multilateral networks....

 • 08 juli 2020

  Piekopvang in Groningen voorbereid voor internationale studenten

  Aan het einde van de zomer komen er naast veel Nederlandse studenten ook internationale studenten naar Groningen om voor kortere of langere tijd te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanwege de...