Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Zout Express breidt uit naar Midden-Nederland

17 oktober 2012

Om jongeren al op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek en chemie organiseert AkzoNobel samen met de Rijksuniversiteit Groningen het zoutproject 'Zout, daar zit wat in!' voor de groepen 7 en 8 van basisscholen in de regio Amersfoort. In Noord- en Oost-Nederland heeft men al vier jaar ervaring met dit project.

Van 22 oktober tot en met 2 november 2012 is de Zout Express op tournee in de regio Amersfoort, waar het kantoor van AkzoNobel is gevestigd. In deze truck, speciaal voor dit doeleinde ontwikkeld, krijgen leerlingen van basisscholen een spannende les over zout. De truck is ingericht als een ‘zout experience’ en is behalve leslokaal ook een practicumlokaal. Zo’n les duurt een uur en wordt gegeven door medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen aan een kleine groep leerlingen per keer.

Groot enthousiasme bij scholen

“Er zit geen enkele sleet op dit programma. Het enthousiasme onder de basisscholen blijft onverminderd groot”, zo stelt Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen. “Dat vertaalt zich in een groot aantal aanmeldingen en duizenden aanvragen voor onze Nieuwsbrief. Fantastisch om te ervaren dat kinderen én docenten in het basisonderwijs dit zien als een zeer aansprekende leermethode met proefjes, weetjes, presentaties, een website met interessante links, www.zoutkristallen.nl. En natuurlijk is er ook een zoutkristalgroeiwedstrijd. Deze sterke formule brengt jaarlijks een paar duizend kinderen in contact met chemie en techniek. Hopelijk groeit een aantal van hen uit tot de wetenschappers van de toekomst.”

“We zijn best trots dat de Zout Express dit jaar naar Amersfoort komt. Als grootste zoutproducent van Europa weten we als geen ander hoe belangrijk ons zout voor de chemische industrie is”, zegt Els Klein van AkzoNobel Amersfoort. “Als dit kan bijdragen dat later meer leerlingen voor het vak scheikunde kiezen, is het voor ons geslaagd”.

Zoutkristalgroeiwedstrijd

Op 22 oktober gaat de zoutkristalgroeiwedstrijd van start. De leerlingen gaan werken aan het laten groeien van de grootste, mooiste of kleurrijkste zoutkristallen. Ook individueel kunnen kinderen meedoen aan de wedstrijd. Op www.zoutkristallen.nl is te leren hoe je de mooiste zoutkristallen kunt laten groeien. Op woensdagmiddag 19 december 2012 is de finale van de wedstrijd in het kantoor van AkzoNobel in Amersfoort.

Voor meer informatie

Theo Jurriens, t.a.jurriens rug.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:50

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...

 • 10 mei 2021

  ‘Gun dementerenden meer vrijheid hun sociale leven vorm te geven’

  Thuiswonende ouderen met geheugenproblemen zijn buitengewoon vindingrijk om zelf controle te houden over hun activiteiten buitenshuis. Demografen Jodi Sturge en Mirjam Klaassens zijn onder de indruk. ‘Of deze mensen meer kunnen dan we denken? Nee,...