Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Zout Express breidt uit naar Midden-Nederland

17 oktober 2012

Om jongeren al op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek en chemie organiseert AkzoNobel samen met de Rijksuniversiteit Groningen het zoutproject 'Zout, daar zit wat in!' voor de groepen 7 en 8 van basisscholen in de regio Amersfoort. In Noord- en Oost-Nederland heeft men al vier jaar ervaring met dit project.

Van 22 oktober tot en met 2 november 2012 is de Zout Express op tournee in de regio Amersfoort, waar het kantoor van AkzoNobel is gevestigd. In deze truck, speciaal voor dit doeleinde ontwikkeld, krijgen leerlingen van basisscholen een spannende les over zout. De truck is ingericht als een ‘zout experience’ en is behalve leslokaal ook een practicumlokaal. Zo’n les duurt een uur en wordt gegeven door medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen aan een kleine groep leerlingen per keer.

Groot enthousiasme bij scholen

“Er zit geen enkele sleet op dit programma. Het enthousiasme onder de basisscholen blijft onverminderd groot”, zo stelt Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen. “Dat vertaalt zich in een groot aantal aanmeldingen en duizenden aanvragen voor onze Nieuwsbrief. Fantastisch om te ervaren dat kinderen én docenten in het basisonderwijs dit zien als een zeer aansprekende leermethode met proefjes, weetjes, presentaties, een website met interessante links, www.zoutkristallen.nl. En natuurlijk is er ook een zoutkristalgroeiwedstrijd. Deze sterke formule brengt jaarlijks een paar duizend kinderen in contact met chemie en techniek. Hopelijk groeit een aantal van hen uit tot de wetenschappers van de toekomst.”

“We zijn best trots dat de Zout Express dit jaar naar Amersfoort komt. Als grootste zoutproducent van Europa weten we als geen ander hoe belangrijk ons zout voor de chemische industrie is”, zegt Els Klein van AkzoNobel Amersfoort. “Als dit kan bijdragen dat later meer leerlingen voor het vak scheikunde kiezen, is het voor ons geslaagd”.

Zoutkristalgroeiwedstrijd

Op 22 oktober gaat de zoutkristalgroeiwedstrijd van start. De leerlingen gaan werken aan het laten groeien van de grootste, mooiste of kleurrijkste zoutkristallen. Ook individueel kunnen kinderen meedoen aan de wedstrijd. Op www.zoutkristallen.nl is te leren hoe je de mooiste zoutkristallen kunt laten groeien. Op woensdagmiddag 19 december 2012 is de finale van de wedstrijd in het kantoor van AkzoNobel in Amersfoort.

Voor meer informatie

Theo Jurriens, t.a.jurriens rug.nl

Laatst gewijzigd:28 maart 2023 12:21

Meer nieuws

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 29 april 2024

  Sensor met gevoel

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 16 april 2024

  RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

  De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...