Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zout Express breidt uit naar Midden-Nederland

17 oktober 2012

Om jongeren al op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek en chemie organiseert AkzoNobel samen met de Rijksuniversiteit Groningen het zoutproject 'Zout, daar zit wat in!' voor de groepen 7 en 8 van basisscholen in de regio Amersfoort. In Noord- en Oost-Nederland heeft men al vier jaar ervaring met dit project.

Van 22 oktober tot en met 2 november 2012 is de Zout Express op tournee in de regio Amersfoort, waar het kantoor van AkzoNobel is gevestigd. In deze truck, speciaal voor dit doeleinde ontwikkeld, krijgen leerlingen van basisscholen een spannende les over zout. De truck is ingericht als een ‘zout experience’ en is behalve leslokaal ook een practicumlokaal. Zo’n les duurt een uur en wordt gegeven door medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen aan een kleine groep leerlingen per keer.

Groot enthousiasme bij scholen

“Er zit geen enkele sleet op dit programma. Het enthousiasme onder de basisscholen blijft onverminderd groot”, zo stelt Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen. “Dat vertaalt zich in een groot aantal aanmeldingen en duizenden aanvragen voor onze Nieuwsbrief. Fantastisch om te ervaren dat kinderen én docenten in het basisonderwijs dit zien als een zeer aansprekende leermethode met proefjes, weetjes, presentaties, een website met interessante links, www.zoutkristallen.nl. En natuurlijk is er ook een zoutkristalgroeiwedstrijd. Deze sterke formule brengt jaarlijks een paar duizend kinderen in contact met chemie en techniek. Hopelijk groeit een aantal van hen uit tot de wetenschappers van de toekomst.”

“We zijn best trots dat de Zout Express dit jaar naar Amersfoort komt. Als grootste zoutproducent van Europa weten we als geen ander hoe belangrijk ons zout voor de chemische industrie is”, zegt Els Klein van AkzoNobel Amersfoort. “Als dit kan bijdragen dat later meer leerlingen voor het vak scheikunde kiezen, is het voor ons geslaagd”.

Zoutkristalgroeiwedstrijd

Op 22 oktober gaat de zoutkristalgroeiwedstrijd van start. De leerlingen gaan werken aan het laten groeien van de grootste, mooiste of kleurrijkste zoutkristallen. Ook individueel kunnen kinderen meedoen aan de wedstrijd. Op www.zoutkristallen.nl is te leren hoe je de mooiste zoutkristallen kunt laten groeien. Op woensdagmiddag 19 december 2012 is de finale van de wedstrijd in het kantoor van AkzoNobel in Amersfoort.

Voor meer informatie

Theo Jurriens, t.a.jurriens@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...