Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oktober Kennismaand: Zpannend Zernike

09 oktober 2012

Je verbazen over botsende atomen, uitleg krijgen over ingewikkelde waarneemapparatuur voor de sterrenkunde, horen wat het Doppler-effect is en overal leuke proefjes doen. Het kan allemaal zondag 21 oktober van 12.00 tot 17.00 uur bij Zpannend Zernike, de open dag van het Kernfysisch Versneller Instituut, het laboratorium voor ruimteonderzoek, Science-LinX en de afdeling natuurkunde en scheikunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

 • Zpannend Zernike is een activiteit in het kader van Oktober Kennismaand.
 • Het volledige programma is te vinden op www.rug.nl/zpannendzernike.

KVI

Op het KVI worden met de deeltjesversneller AGOR atoomkernen versneld tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Op de open dag maak je een reis naar de wondere wereld van de allerkleinste deeltjes, die een heel grote plaats hebben in ons leven. Geavanceerde technologie wordt gebruikt om elementair onderzoek te doen naar bijvoorbeeld sterrenkundige verschijnselen, maar ook veel dichterbij, bijvoorbeeld in medische apparatuur. Bezoekers van de open dag kunnen rondlopen door het gebouw. Er zijn lezingen en tal van demonstraties, en kinderen kunnen hun eigen radio solderen.

Doppler

Wielrenners van de Groninger studentenwielerclub Tandje Hoger demonstreren, nabij het KVI, het Doppler-effect op de racefiets. Het Doppler-effect is een belangrijk gereedschap in de natuur- en sterrenkunde. In de Discovery truck kan men de lichtsnelheid meten met behulp van de magnetron. Deze relatief simpele meting kan worden vergeleken met metingen in het KVI.

Op Mars?

Bij het laboratorium voor ruimteonderzoek (SRON) kom je alles te weten over het verre Heelal en de Nederlandse bijdragen aan satellieten. Er zijn rondleidingen, korte lezingen en kinderen kunnen hun “Mars-rijbewijs” halen.

Proefjes

In de hal van de Bernoulliborg staan verschillende experimenten klaar die ook aangeraakt mogen worden. Leef je uit bij de digitale lachspiegel en speel een potje Mindball: voetballen met je hersenen. Kinderen kunnen met een lasersnijder hun eigen computerontwerp uitsnijden. In de kantine van natuur- en scheikunde wachten veel scheikundige proefjes. En voor de ouders zijn er excursies in o.a. het zonnecel-lab en het nanolab.

Bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer of op de fiets te komen. Een pendelbusje zorgt voor gratis vervoer tussen Zernike Transferium (bushalte "Zernike", lijn 11) en bij de deelnemende instituten.

Meer informatie:  www.rug.nl/zpannendzernike

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.