Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Translationele kinderlonggeneeskunde

11 september 2012

Oratie: dhr. prof.dr. G.H. Koppelman, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Translationele kinderlonggeneeskunde

Leeropdracht: Kindergeneeskunde, i.h.b. de kinderlongziekten

Faculteit: Medische Wetenschappen

De oratie van prof.dr. Gerard Koppelman gaat over astma, de meest voorkomende chronische ziekte op de kinderleeftijd. Astma wordt gekenmerkt door ontsteking in en structuurverandering van luchtwegen. Symptomen van astma kunnen vaak goed worden onderdrukt met ontstekingsremmers. Astma kan echter niet worden genezen, ook niet als kinderen op hele jonge leeftijd ontstekingsremmers gebruiken.

Koppelman, hoogleraar kindergeneeskunde, vertelt in zijn oratie dat over de vroege ontwikkeling van astma nog maar weinig bekend is. Astma ontstaat bij veel patiënten in de zich ontwikkelende longen voor en in de eerste jaren na de geboorte. Het is de uitdaging om vroege mechanismen die tot astma leiden op het spoor te komen. Zo kunnen we begrijpen hoe factoren uit de omgeving, zoals luchtverontreiniging en blootstelling aan sigarettenrook, leiden tot ziekte bij kinderen die daar aanleg voor hebben.

In zijn onderzoek brengt Koppelman de erfelijke kwetsbaarheid voor astma in kaart. Dit onderzoek heeft geleid tot nieuwe inzichten in de oorsprong van astma: zo ontdekte hij dat de onderlinge hechting van cellen die bekledende laag vormen in de luchtwegen is bij astma verstoord. Koppelman ontwikkelt nieuwe modellen om de ontwikkeling van astma te bestuderen die zijn gebaseerd op deze recente inzichten.

Daarnaast wordt duidelijk dat astma niet bestaat, astma’s wel. Erfelijke oorzaken van astma bij jonge kinderen kunnen verschillen van erfelijke oorzaken van astma dat bij volwassen ontstaat. Astma is een groep van ziektebeelden, en Koppelman zal de komende jaren werken om vanuit zijn onderzoek bij te dragen aan betere voorspelling van astma bij jonge kinderen.

Volgens Koppelman is het belangrijk om ons nu te richten op oorzaken van het vroege ontstaan van astma. Observaties bij patiënten vertaald naar fundamentele kennis (translationeel onderzoek) door een groep multidisciplinaire onderzoekers moet nieuwe inzichten geven voor preventie en vroegtijdige behandeling van astma bij jonge kinderen, aldus Koppelman.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws