About us Latest news News News articles

Lezing Heinekenprijswinnaar John Duncan over hoe intelligentie ontstaat

26 september 2012

John Duncan, topwetenschapper en adjunct-directeur van de MRC Cognition and Brain Sciences Unit in Cambridge (Verenigd Koninkrijk), komt vrijdag naar Groningen.

Vanwege zijn opmerkelijk multidisciplinaire en vernieuwende onderzoek naar selectieve aandacht, intelligentie, en het menselijke brein zal Duncan op donderdag 27 september de tweejaarlijkse Heineken Prijs voor Cognitiewetenschap bij de KNAW in Amsterdam in ontvangst nemen. Vrijdag 28 september is hij te gast bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en zal hij een lezing geven over hoe intelligentie in de hersenen ontstaat.

In essentie bestudeert Duncan twee cruciale hersenfuncties: het vermogen de aandacht selectief te richten op alleen de belangrijkste prikkels, en het vermogen denken en handelen af te stemmen op een veranderende omgeving. In vaktermen: 'selectieve aandacht’ en 'intelligentie'. Het zijn fenomenen die ooit alleen door 'zachte' gammawetenschappers werden bestudeerd, maar die mede dankzij inspirerende bruggenbouwers als Duncan tegenwoordig ook uitgebreid vanuit de 'harde' neurowetenschappen worden benaderd.

De voordracht van Duncan wordt gevolgd door een lezing van Floris de Lange (34) die - gekoppeld aan Duncan’s Heineken prijs - de Heineken Young Scientist prijs voor Cognitiewetenschap zal ontvangen. De Lange promoveerde in 2007 cum laude, en heeft op het Donders Instituut in Nijmegen in korte tijd een indrukwekkende onderzoeksgroep opgebouwd die zich met name richt op selectieve aandacht en verwachtingen van het menselijk brein. Volgens het juryrapport laat Floris de Lange intellectuele diepgang zien en een grondig begrip van alles wat met cognitie en denkprocessen te maken heeft, waarmee hij als een van de meest talentvolle cognitiewetenschappers van dit moment wordt beschouwd.

De lezingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Datum en tijd: 28 september, 14.30-17.00 uur.

Locatie: Universitair Medisch Centrum Groningen, Boeringzaal, Antonius Deusinglaan 1, Groningen.

Zie ook: KNAW

Noot voor de pers