Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oud-rector magnificus Van der Woude overleden

13 september 2012

Op zondag 9 september is Folkert van der Woude overleden op 78-jarige leeftijd. Van 1994-1998 was hij rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Van der Woude werd in 1933 geboren in het Friese dorp Snakkerburen (gemeente Lekkum) en studeerde scheikunde aan de RUG.  In 1966 promoveerde hij in Groningen op het proefschrift ‘Mössbauer spectra and magnetic properties of iron compounds’. Van 1970-1998 was hij hoogleraar Experimentele natuurkunde van de vaste stof aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, waarvan hij ook enkele jaren decaan was.  Het rectoraat was de afsluiting van een carrière die in het teken stond van de wetenschap.
Aan fundamenteel onderzoek hechtte Van der Woude grote waarde. Als decaan stond hij aan de basis van verschillende onderzoeksinstituten. Verder was hij groot voorstander van internationale samenwerking. Als rector reisde hij veel om de contacten met andere universiteiten te bevorderen, onder meer in Indonesië. In 1998 hield hij zijn afscheidsrede bij de RUG, maar hij bleef nog enkele jaren actief, onder meer als adviseur. Ook was hij voorzitter van GEZEN, Stichting ter bevordering van Grootschalige Exploitatie van Zonne-ENergie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....