Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oud-rector magnificus Van der Woude overleden

13 september 2012

Op zondag 9 september is Folkert van der Woude overleden op 78-jarige leeftijd. Van 1994-1998 was hij rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Van der Woude werd in 1933 geboren in het Friese dorp Snakkerburen (gemeente Lekkum) en studeerde scheikunde aan de RUG.  In 1966 promoveerde hij in Groningen op het proefschrift ‘Mössbauer spectra and magnetic properties of iron compounds’. Van 1970-1998 was hij hoogleraar Experimentele natuurkunde van de vaste stof aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, waarvan hij ook enkele jaren decaan was.  Het rectoraat was de afsluiting van een carrière die in het teken stond van de wetenschap.
Aan fundamenteel onderzoek hechtte Van der Woude grote waarde. Als decaan stond hij aan de basis van verschillende onderzoeksinstituten. Verder was hij groot voorstander van internationale samenwerking. Als rector reisde hij veel om de contacten met andere universiteiten te bevorderen, onder meer in Indonesië. In 1998 hield hij zijn afscheidsrede bij de RUG, maar hij bleef nog enkele jaren actief, onder meer als adviseur. Ook was hij voorzitter van GEZEN, Stichting ter bevordering van Grootschalige Exploitatie van Zonne-ENergie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...