Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen weer hoger op QS-ranking

11 september 2012

De Rijksuniversiteit Groningen stijgt dit jaar in de QS World Universitiy Rankings naar plaats 109 op de wereldranglijst van beste universiteiten. Sinds het begin van de QS-ranking in 2005 is de Rijksuniversiteit Groningen elk jaar enkele plaatsen hoger geklommen; vorig jaar stond de universiteit op plaats 115, het jaar daarvoor op 120 en daarvoor nog op 138. De verbetering van de positie dit jaar is onder meer te danken aan de grotere faam die de universiteit nu internationaal geniet.

Amerikaanse universiteiten domineren nog steeds de ranglijst. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) staat op plaats 1 en bij de eerste tien zitten nog zes andere universiteiten uit de VS. Maar ook Groot-Brittannië blaast zijn partijtje mee met Cambridge op plaats 2 en het University College London op 4. Van de Nederlandse universiteiten staan er vier in de top 100. De hoogste genoteerde is de Universiteit van Amsterdam.

In de methode die QS hanteert om de ranglijst samen te stellen, kunnen universiteiten punten halen op zes criteria (Academic Reputation, Employer Reputation, Faculty/Student, Citations/Faculty, International Faculty en International Students). In vergelijking tot vorig jaar scoort de Rijksuniversiteit Groningen beter op vijf van deze zes gebieden. Collegevoorzitter Sibrand Poppema is verheugd dat de universiteit nu ook winst boekt op de twee graadmeters die over reputatie gaan. ‘Zowel de Academic Reputation als de Employer Reputation is verbeterd. Groningen wordt steeds meer een bekende naam in de wereld.’

Gezien de aanhoudend opwaartse lijn van afgelopen jaren komt een plaats in de top-100 voor Groningen nu duidelijk in zicht. Poppema hoopt die in een van de komende jaren te bereiken: ‘We worden constant beter en ik zie geen reden waarom die stijging niet zou doorzetten. Ook op andere ranglijsten handhaven we of verbeteren we onze positie. In de ‘Best Places to Work in Academia’ ranking van het blad The Scientist staan we gewoon weer in de top-25 en in de ARWU-ranking van de Fudan University in Sjanghai klommen we tot heel dicht bij plaats 100. Het zou prachtig zijn als we in 2014, het jaar waarin ons 400-jarig bestaan vieren, overal bij de honderd besten stonden.’

De QS World University Rankings werd van 2005 tot 2010 gepubliceerd werd in het Times Higher Education Supplement. Vanaf 2010 is dat tijdschrift echter overgestapt op een andere methode gebaseerd op gegevens van Thomson Reuters. De QS ranking (onderdeel van het bureau Quacquarelli Symonds Ltd) is daarna zelfstandig doorgegaan en heeft inmiddels haar plaats veroverd tussen de invloedrijkste ranglijsten. De QS-ranking wordt gepubliceerd op www.topuniversities.com.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printView this page in: English

Meer nieuws