Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

De RUG feliciteert Epke Zonderland met zijn Olympisch goud!

08 augustus 2012
Zonderland en zijn trainer vallen elkaar in de armen als ze de score zien
Zonderland en zijn trainer vallen elkaar in de armen als ze de score zien

Epke Zonderland heeft op de Olympische Spelen in Londen in de rekstokfinale een gouden medaille behaald. De student geneeskunde aan de RUG kwam in de rekstokfinale bij het turnen tot een score van 16.533, mede dankzij het unieke element Cassina-Kovacs-Kolman.

De verwachtingen waren al dagen hoog gespannen voor Zonderland, die al jaren lang geldt als een van ’s werelds beste rekstokturners. Eerder werd hij onder meer Europees kampioen (2011) en twee maal tweede op de wereldkampioenschappen (2009 en 2010). Zonderland was de finale binnengekomen met de hoogste score in de voorronde.

Een unieke combinatie van vluchtelementen

De finale was zeer spannend en van extreem hoog niveau. Maar liefst vier turners haalden een score boven de 16. In de finale liet Zonderland zijn unieke, maar zeer risicovolle combinatie van drie verschillende vluchtelementen zien, de Cassina-Kovacs-Kolman. Zonderland is de enige in de wereld die deze drie elementen in één oefening stopt en dan ook nog aan elkaar gekoppeld. Het leverde hem een persoonlijk puntenrecord op en, belangrijker, de gouden medaille.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....