Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

De RUG feliciteert Epke Zonderland met zijn Olympisch goud!

08 augustus 2012
Zonderland en zijn trainer vallen elkaar in de armen als ze de score zien
Zonderland en zijn trainer vallen elkaar in de armen als ze de score zien

Epke Zonderland heeft op de Olympische Spelen in Londen in de rekstokfinale een gouden medaille behaald. De student geneeskunde aan de RUG kwam in de rekstokfinale bij het turnen tot een score van 16.533, mede dankzij het unieke element Cassina-Kovacs-Kolman.

De verwachtingen waren al dagen hoog gespannen voor Zonderland, die al jaren lang geldt als een van ’s werelds beste rekstokturners. Eerder werd hij onder meer Europees kampioen (2011) en twee maal tweede op de wereldkampioenschappen (2009 en 2010). Zonderland was de finale binnengekomen met de hoogste score in de voorronde.

Een unieke combinatie van vluchtelementen

De finale was zeer spannend en van extreem hoog niveau. Maar liefst vier turners haalden een score boven de 16. In de finale liet Zonderland zijn unieke, maar zeer risicovolle combinatie van drie verschillende vluchtelementen zien, de Cassina-Kovacs-Kolman. Zonderland is de enige in de wereld die deze drie elementen in één oefening stopt en dan ook nog aan elkaar gekoppeld. Het leverde hem een persoonlijk puntenrecord op en, belangrijker, de gouden medaille.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...