Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Anna Enquist houdt Letterenlezing

10 juli 2012

Op dinsdag 4 september spreekt Anna Enquist de Letterenlezing uit met de titel ‘Levens lezen. Het levensverhaal in psychotherapie en literatuur’. De Letterenlezing wordt ieder jaar gehouden als opening van het academisch jaar van Faculteit der Letteren.

In de literatuurwetenschap is het interpreteren van het literaire werk vanuit de persoon en het leven van de schrijver lange tijd taboe geweest. Het accent lag volledig op de tekst zelf. Maar al geruime tijd wordt dat standpunt als weinig vruchtbaar beschouwd. De biografie wordt weer toegelaten in de interpretatie van het werk.

Het is interessant een vergelijking te maken met een heel ander terrein waarin de begrippen ‘verhaal’ en ‘levensverhaal’ essentieel zijn, dat van de psychotherapie. In de Letterenlezing zal Anna Enquist, schrijver, dichter en psychoanalytica/psychotherapeute hierover spreken. Ook zal ze, als schrijver en lezer, ingaan op de (auto)biografie in de literatuur.

In haar lezing zal Enquist ingaan op vragen als: Zijn er raakvlakken tussen de benadering van het levensverhaal in psychotherapie en literatuurwetenschap? Wat zegt de autobiografie van de schrijver, al dan niet contrasterend met de biografie, over diens werk?

Anna Enquist

Anna Enquist is een van de meest geliefde Nederlandse auteurs van de laatste jaren. Ze studeerde psychologie en piano en was o.a. docent psychologie. Ze was lange tijd fulltime werkzaam als psychoanalyticus; de laatste jaren oefent ze dit beroep parttime uit. In 1988 debuteerde ze als dichter. Het werd het begin van een vruchtbare en veelzijdige literaire carrière. Enquist schreef sindsdien dichtbundels, romans, verhalenbundels, theatermonologen en bijdragen voor het voetbaltijdschrift Hard Gras. In 2002 was zij de schrijfster van het Boekenweekgeschenk De ijsdragers. Voor haar roman Het geheim won ze de Trouw Publieksprijs. De roman Contrapunt, over een vrouw die een groot verdriet probeert te verwerken door intensief te studeren op Bachs Goldbergvariaties, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2009. Enquist maakte diverse literaire muziekprogramma’s met pianist Ivo Janssen, die op CD of een combinatie van CD met boek uitkwamen.

Anna Enquists roman De verdovers uit 2011 gaat over een psychotherapeut en een jonge patiënt, een student psychiatrie, op wie hij totaal geen grip krijgt. De verdovers gaat over de ongrijpbaarheid van onze driften en verlangens, over de remedie die werk en discipline kunnen bieden en over de vraag wat wij moeten doen met onze trauma’s: wegstoppen en verdoven, of voelbaar maken en naar de oppervlakte laten komen.

Over de Letterenlezing

Al ruim twintig jaar opent de Faculteit der Letteren haar academische jaar met de Letterenlezing. In de Letterenlezing geeft een bekende Nederlander zijn of haar mening over het belang van de Letteren (talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie) voor de maatschappij. Eerdere sprekers waren o.a. Femke Halsema, Hans Goedkoop, Ronald Giphart, Jan Blokker, Elsbeth Etty, Marcel Möring en Henk van Os.

Datum en tijd

De Letterenlezing is gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Tijd: 4 september 2012 om 16.00 uur

Locatie: Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Noot voor de pers

Meer informatie: drs. Anneke Kok, communicatieadviseur Faculteit der Letteren, tel. 050-3635909,

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:52

Meer nieuws

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.