Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Internationale prijs voor concept Alumnikringen

06 juli 2012

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft de afdeling Alumnirelaties & Fondsenwerving/Ubbo Emmius Fonds van de RUG een prestigieuze internationale prijs ontvangen. De Council for Advancement and Support of Education (CASE) heeft een Bronze Award toegekend aan het concept van de Alumnikringen. De prijs wordt eind augustus 2012 uitgereikt in Birmingham, tijdens het jaarlijkse congres van CASE Europe.

CASE wordt gezien als ‘s werelds belangrijkste organisatie van professionals die zich bezighouden met alumnibeleid, communicatie, marketing en fondsenwerving in het hoger onderwijs.

Initiatief

Een paar jaren geleden namen enkele prominente alumni van de RUG het initiatief om in ‘t Gooi een zogenoemde alumnikring op te richten. Deze alumni, waaronder enkele bestuursleden van het Ubbo Emmius Fonds, werden daarbij ondersteund door de afdeling Alumnirelaties & Fondsenwerving (A&F) van de RUG. Ook in Amsterdam, Den Haag en Groningen zijn op deze manier kringen van Groningse alumni ontstaan. Tienke Koning, directeur van het Ubbo Emmius Fonds van de RUG: ‘Dankzij de alumnikringen komen de alumni die lid worden in contact met wetenschappers die bijzonder en ambitieus onderzoek doen. Dat maakt hen nóg wat trotser op hun alma mater.'

Onderzoek adopteren

Het principe van de alumnikring is dat betrokken alumni vroegere studievrienden vragen lid te worden van de kring in een bepaalde regio. De kringleden komen enkele keren per jaar bijeen, nodigen daarbij interessante RUG-wetenschappers uit voor een presentatie en adopteren gezamenlijk een bijzonder project of onderzoek om daar vervolgens ook financieel aan bij te dragen. Tienke Koning: ‘De alumnikringen bieden topwetenschappers die werken in de speerpunten van onze universiteit (Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society) een prachtig platform om maatschappelijk draagvlak te vinden voor hun wetenschappelijk werk.’

Eerste vier kringen

De alumnikring Gooische Groningers heeft haar eerste doelstelling, 250.000 euro bijeen voor het onderzoek van prof.dr.ir. Ellen Nollen (RUG/UMCG) naar de genetische basis van neurodegeneratieve ziekten als Parkinson, Alzheimer en Huntington, inmiddels verwezenlijkt. De Amsterdamse Groningers kring heeft al ongeveer 100.000 euro aan toezeggingen en lopende aktes bijeengebracht voor het onderzoek van prof.dr. Gerard Koppelman (RUG?UMCG) naar het ontstaan van astma bij jonge kinderen. En de Alumnikring Den Haag/Rotterdam steunt het onderzoek van prof.dr. Maria Loi, naar onder meer hybride zonnecellen. De Aduarderkring uit Groningen, tot slot, richt zich op de ondersteuning van prof.dr. Beatriz Noheda’s onderzoek naar piëzo-elektrische materialen, die in de toekomst drukkrachten efficiënt kunnen omzetten in elektrische energie. Alle vier de kringen groeien gestaag en nieuwe zijn in oprichting.

Eerdere Award

Het concept van de kringen kreeg de Bronze Award in de categorie Principal, Major and Special Giving Programs. Vorig jaar ontving A&F/UEF al een Silver Award voor het Album Amicorum, het afstudeergeschenk van de RUG. Daarmee was de RUG de eerste instelling op het Europese vasteland die door CASE werd onderscheiden.

Noot voor de redactie

Meer informatie: Alumnirelaties&Fondsenwerving: Yvonne Jordens-Streng, y.m.jordens-streng@rug.nl, tel. 050-363 4684 of Josca Westerhof, josca.westerhof@rug.nl, tel. 050- 363 7564.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...