Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Internationale prijs voor concept Alumnikringen

06 juli 2012

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft de afdeling Alumnirelaties & Fondsenwerving/Ubbo Emmius Fonds van de RUG een prestigieuze internationale prijs ontvangen. De Council for Advancement and Support of Education (CASE) heeft een Bronze Award toegekend aan het concept van de Alumnikringen. De prijs wordt eind augustus 2012 uitgereikt in Birmingham, tijdens het jaarlijkse congres van CASE Europe.

CASE wordt gezien als ‘s werelds belangrijkste organisatie van professionals die zich bezighouden met alumnibeleid, communicatie, marketing en fondsenwerving in het hoger onderwijs.

Initiatief

Een paar jaren geleden namen enkele prominente alumni van de RUG het initiatief om in ‘t Gooi een zogenoemde alumnikring op te richten. Deze alumni, waaronder enkele bestuursleden van het Ubbo Emmius Fonds, werden daarbij ondersteund door de afdeling Alumnirelaties & Fondsenwerving (A&F) van de RUG. Ook in Amsterdam, Den Haag en Groningen zijn op deze manier kringen van Groningse alumni ontstaan. Tienke Koning, directeur van het Ubbo Emmius Fonds van de RUG: ‘Dankzij de alumnikringen komen de alumni die lid worden in contact met wetenschappers die bijzonder en ambitieus onderzoek doen. Dat maakt hen nóg wat trotser op hun alma mater.'

Onderzoek adopteren

Het principe van de alumnikring is dat betrokken alumni vroegere studievrienden vragen lid te worden van de kring in een bepaalde regio. De kringleden komen enkele keren per jaar bijeen, nodigen daarbij interessante RUG-wetenschappers uit voor een presentatie en adopteren gezamenlijk een bijzonder project of onderzoek om daar vervolgens ook financieel aan bij te dragen. Tienke Koning: ‘De alumnikringen bieden topwetenschappers die werken in de speerpunten van onze universiteit (Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society) een prachtig platform om maatschappelijk draagvlak te vinden voor hun wetenschappelijk werk.’

Eerste vier kringen

De alumnikring Gooische Groningers heeft haar eerste doelstelling, 250.000 euro bijeen voor het onderzoek van prof.dr.ir. Ellen Nollen (RUG/UMCG) naar de genetische basis van neurodegeneratieve ziekten als Parkinson, Alzheimer en Huntington, inmiddels verwezenlijkt. De Amsterdamse Groningers kring heeft al ongeveer 100.000 euro aan toezeggingen en lopende aktes bijeengebracht voor het onderzoek van prof.dr. Gerard Koppelman (RUG?UMCG) naar het ontstaan van astma bij jonge kinderen. En de Alumnikring Den Haag/Rotterdam steunt het onderzoek van prof.dr. Maria Loi, naar onder meer hybride zonnecellen. De Aduarderkring uit Groningen, tot slot, richt zich op de ondersteuning van prof.dr. Beatriz Noheda’s onderzoek naar piëzo-elektrische materialen, die in de toekomst drukkrachten efficiënt kunnen omzetten in elektrische energie. Alle vier de kringen groeien gestaag en nieuwe zijn in oprichting.

Eerdere Award

Het concept van de kringen kreeg de Bronze Award in de categorie Principal, Major and Special Giving Programs. Vorig jaar ontving A&F/UEF al een Silver Award voor het Album Amicorum, het afstudeergeschenk van de RUG. Daarmee was de RUG de eerste instelling op het Europese vasteland die door CASE werd onderscheiden.

Noot voor de redactie

Meer informatie: Alumnirelaties&Fondsenwerving: Yvonne Jordens-Streng, y.m.jordens-streng@rug.nl, tel. 050-363 4684 of Josca Westerhof, josca.westerhof@rug.nl, tel. 050- 363 7564.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...