Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Grote EU-subsidie voor training jonge Healthy Ageing-onderzoekers

12 juni 2012

Een consortium, bestaande uit acht Europese verouderingsinstituten - waaronder het Groningse European Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) - en vier bedrijven, heeft een prestigieuze Marie Curie grant van €3,9 miljoen gekregen voor het trainen van jonge wetenschappers op het gebied van verouderingsonderzoek. Coördinatie van het zogenoemde Initial Training Network-programma is in handen van Gerald de Haan, stamcelbioloog van het UMCG en wetenschappelijk directeur van ERIBA.

Met de subsidie kunnen in totaal 11 jonge wetenschappers (aankomende promovendi of pas gepromoveerde junior-onderzoekers) en 4 ervaren wetenschappers worden aangetrokken om een trainingsprogramma te volgen op het gebied van verouderingsonderzoek in Europa. Deze onderzoekers zullen, vanuit hun specifieke aandachtsgebied, in de laboratoria van de verschillende betrokken Europese verouderingsinstituten werken aan één gemeenschappelijk onderzoeksthema. Hierin staat de vraag centraal ‘hoe blijft het genoom van cellen intact gedurende het verouderingsproces?’.

“De toekenning van deze grant bevestigt niet alleen het belang van onderzoek naar veroudering, maar maakt het ook mogelijk om de volgende generatie wetenschappers op het gebied van veroudering op te leiden. Dat is nodig, omdat we nog te weinig weten van de verschillende biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan veroudering. Dit vraagt om een multidisciplinaire onderzoeksaanpak en met deze publiek-private samenwerking, waarbij teams van onderzoekers met verschillende expertise vanuit de wetenschap en industrie nauw gaan samenwerken, kunnen we hierin voorzien. En natuurlijk is het voor ERIBA ook een unieke kans om samen te werken met de meest vooraanstaande verouderingsinstituten in Europa”, aldus Gerald de Haan.

Naast ERIBA bestaat het consortium uit: Erasmus MC, LUMC, Universiteit van Ulm, Universiteit van Kopenhagen, Instituut voor Moleculaire Biologie en Biotechnologie Heraklion, Universiteit van Keulen, Universiteit van Newcastle, Miltenyi Biotec GmbH, DSM Ltd., Repeat Diagnostics Inc. en Stem Cell Technologies Sarl.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG via (050) 361 22 00.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:49

Meer nieuws

 • 15 mei 2024

  Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

  Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 06 mei 2024

  Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

  Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....