Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Grote EU-subsidie voor training jonge Healthy Ageing-onderzoekers

12 juni 2012

Een consortium, bestaande uit acht Europese verouderingsinstituten - waaronder het Groningse European Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) - en vier bedrijven, heeft een prestigieuze Marie Curie grant van €3,9 miljoen gekregen voor het trainen van jonge wetenschappers op het gebied van verouderingsonderzoek. Coördinatie van het zogenoemde Initial Training Network-programma is in handen van Gerald de Haan, stamcelbioloog van het UMCG en wetenschappelijk directeur van ERIBA.

Met de subsidie kunnen in totaal 11 jonge wetenschappers (aankomende promovendi of pas gepromoveerde junior-onderzoekers) en 4 ervaren wetenschappers worden aangetrokken om een trainingsprogramma te volgen op het gebied van verouderingsonderzoek in Europa. Deze onderzoekers zullen, vanuit hun specifieke aandachtsgebied, in de laboratoria van de verschillende betrokken Europese verouderingsinstituten werken aan één gemeenschappelijk onderzoeksthema. Hierin staat de vraag centraal ‘hoe blijft het genoom van cellen intact gedurende het verouderingsproces?’.

“De toekenning van deze grant bevestigt niet alleen het belang van onderzoek naar veroudering, maar maakt het ook mogelijk om de volgende generatie wetenschappers op het gebied van veroudering op te leiden. Dat is nodig, omdat we nog te weinig weten van de verschillende biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan veroudering. Dit vraagt om een multidisciplinaire onderzoeksaanpak en met deze publiek-private samenwerking, waarbij teams van onderzoekers met verschillende expertise vanuit de wetenschap en industrie nauw gaan samenwerken, kunnen we hierin voorzien. En natuurlijk is het voor ERIBA ook een unieke kans om samen te werken met de meest vooraanstaande verouderingsinstituten in Europa”, aldus Gerald de Haan.

Naast ERIBA bestaat het consortium uit: Erasmus MC, LUMC, Universiteit van Ulm, Universiteit van Kopenhagen, Instituut voor Moleculaire Biologie en Biotechnologie Heraklion, Universiteit van Keulen, Universiteit van Newcastle, Miltenyi Biotec GmbH, DSM Ltd., Repeat Diagnostics Inc. en Stem Cell Technologies Sarl.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG via (050) 361 22 00.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:49

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 10 juni 2021

  Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit

  75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit.

 • 01 juni 2021

  Anticonceptiepil veroorzaakt geen depressieve klachten

  In volwassenen vrouwen veroorzaakt de anticonceptiepil geen depressieve klachten. Dat concludeert arts-onderzoeker Anouk de Wit van het Universitair Medisch Centrum Groningen samen met medeonderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het...