Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Voorraad: minder is meer

26 juni 2012

Oratie: dhr. prof.dr. R.H. Teunter, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Voorraad: minder is meer

Leeropdracht: Operations Research

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

De oratie van prof.dr. Ruud Teunter gaat over voorraadbeheersing, een concept dat al zestig jaar intensief wordt onderzocht. Teunter trekt de conclusie dat voorraadtheorie weliswaar relatief oud, maar tegelijkertijd springlevend is. Aan het begin van zijn rede bespreekt hij enkele belangrijke bevindingen uit de voorraadliteratuur. Vervolgens zal hij aan de hand van enkele van zijn eigen onderzoeksresultaten aantonen dat veel belangrijke onderwerpen nog steeds onderbelicht zijn, terwijl andere onderwerpen het verdienen om vanuit een nieuw perspectief bekeken te worden, om zo tot nieuwe inzichten te komen. Daarbij maakt Teunter duidelijk dat minder voorraad tot meer winst kan leiden. Minder voorraad kan natuurlijk ook tot meer ontevreden klanten leiden, maar bij verreweg de meeste bedrijven is dat te vermijden door een systematische aanpak.

Verder gaat Teunter in op de toepasbaarheid van onderzoek, en de importantie maar ook de gevaren daarvan. Minder complex en minder gedurfd onderzoek heeft soms meer kans op directe toepasbaarheid in de praktijk, maar leidt het ook tot echte innovaties? Of houdt dat soort onderzoek innovaties juist tegen? Tot slot bespreekt Teunter een aantal onderwerpen die volgens hem de komende jaren meer aandacht verdienen, zoals service-logistieke netwerken, reservedelenmanagement en onderhoud, gecombineerde voorraad- en transportproblemen, en het effect van vraagvoorspellingen en -onzekerheden op voorraadbeheersing.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Business Research and Consulting | Nieuwe deadline zondag 19 augustus!

  Call to Dutch students: Geïnteresseerd in consultancy? Meld je dan aan voor het keuzevak Business Research and Consulting uiterlijk zondag 19 augustus voor 23.59 uur!