Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Voorraad: minder is meer

26 juni 2012

Oratie: dhr. prof.dr. R.H. Teunter, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Voorraad: minder is meer

Leeropdracht: Operations Research

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

De oratie van prof.dr. Ruud Teunter gaat over voorraadbeheersing, een concept dat al zestig jaar intensief wordt onderzocht. Teunter trekt de conclusie dat voorraadtheorie weliswaar relatief oud, maar tegelijkertijd springlevend is. Aan het begin van zijn rede bespreekt hij enkele belangrijke bevindingen uit de voorraadliteratuur. Vervolgens zal hij aan de hand van enkele van zijn eigen onderzoeksresultaten aantonen dat veel belangrijke onderwerpen nog steeds onderbelicht zijn, terwijl andere onderwerpen het verdienen om vanuit een nieuw perspectief bekeken te worden, om zo tot nieuwe inzichten te komen. Daarbij maakt Teunter duidelijk dat minder voorraad tot meer winst kan leiden. Minder voorraad kan natuurlijk ook tot meer ontevreden klanten leiden, maar bij verreweg de meeste bedrijven is dat te vermijden door een systematische aanpak.

Verder gaat Teunter in op de toepasbaarheid van onderzoek, en de importantie maar ook de gevaren daarvan. Minder complex en minder gedurfd onderzoek heeft soms meer kans op directe toepasbaarheid in de praktijk, maar leidt het ook tot echte innovaties? Of houdt dat soort onderzoek innovaties juist tegen? Tot slot bespreekt Teunter een aantal onderwerpen die volgens hem de komende jaren meer aandacht verdienen, zoals service-logistieke netwerken, reservedelenmanagement en onderhoud, gecombineerde voorraad- en transportproblemen, en het effect van vraagvoorspellingen en -onzekerheden op voorraadbeheersing.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 07 november 2018

  Financial giants can have a pivotal role for climate stability

  Financial institutions, such as banks and pension funds, have a key role to play in efforts to avoid dangerous climate change. And it is not only about redirecting investments to renewable energy and low-carbon businesses, but also to bolster the resilience...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...