Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hulp bij tumorcel(f)doding onder wisselende omstandigheden

19 juni 2012

Oratie: dhr. prof.dr. F.A.E. Kruyt, 16.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Hulp bij tumorcel(f)doding onder wisselende omstandigheden

Leeropdracht: Experimentele Oncologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

De oratie van prof.dr. Frank Kruyt gaat over kankeronderzoek. Kanker is zoals algemeen bekend een veel voorkomende ziekte en één van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Kanker wordt gezien als een ziekte van het DNA, waarbij beschadigingen in belangrijke genen leiden tot ontspoorde celgroei en tumorvorming. Kankeronderzoek in het laboratorium heeft als doel het ontdekken van manieren om de behandeling van kanker te verbeteren. Hierbij staat het beter begrijpen van de biologische oorzaken van kanker centraal, om vervolgens met deze kennis nieuwe en betere therapie te ontwikkelen.

Kruyt vertelt in zijn oratie dat het gericht activeren van geprogrammeerde celdood, apoptose genoemd, een veelbelovende strategie is om tumorcellen te elimineren. Resistentie tegen therapie, ook tegen nieuwe doelgerichte middelen, treedt echter vaak op. Ook blijken middelen die antitumor-werking hebben in laboratoriummodellen, veelal niet het verwachtte resultaat op te leveren in de kliniek. Moleculair- en celbiologisch onderzoek is essentieel om oorzaken van resistentie en nieuwe doelen voor kankertherapie te identificeren.

Recent onderzoek toont aan dat niet alleen genetische oorzaken, maar ook verstoorde communicatie tussen (tumor)cellen bijdraagt aan het ontstaan en de progressie van kanker. Tumorcellen blijken in staat de aanwezige genetisch gecodeerde programma’s voor hun kwaadaardige doeleinden te misbruiken, bijvoorbeeld het verkrijgen van fibroblast (mesenchymale) eigenschappen die uitzaaiing van kanker bevorderden.

Ook verschillen tumorcellen onderling in tumorvormende eigenschappen en hun gevoeligheid voor therapie. Het kankerstamcel-model, waarbij parallellen verondersteld worden tussen processen die zich afspelen bij de embryonale ontwikkeling en weefselvorming en het ontstaan van kanker, geeft nieuwe inzichten voor het ontwikkelen van medicijnen. Het gebruik van laboratoriummodellen, waarbij rekening wordt gehouden met tumorcel-heterogeniteit en de wisselende omstandigheden waaraan tumorcellen kunnen worden blootgesteld, zal naar verwachting leiden tot de ontwikkeling van effectieve antikanker-strategieën.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...