Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hulp bij tumorcel(f)doding onder wisselende omstandigheden

19 juni 2012

Oratie: dhr. prof.dr. F.A.E. Kruyt, 16.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Hulp bij tumorcel(f)doding onder wisselende omstandigheden

Leeropdracht: Experimentele Oncologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

De oratie van prof.dr. Frank Kruyt gaat over kankeronderzoek. Kanker is zoals algemeen bekend een veel voorkomende ziekte en één van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Kanker wordt gezien als een ziekte van het DNA, waarbij beschadigingen in belangrijke genen leiden tot ontspoorde celgroei en tumorvorming. Kankeronderzoek in het laboratorium heeft als doel het ontdekken van manieren om de behandeling van kanker te verbeteren. Hierbij staat het beter begrijpen van de biologische oorzaken van kanker centraal, om vervolgens met deze kennis nieuwe en betere therapie te ontwikkelen.

Kruyt vertelt in zijn oratie dat het gericht activeren van geprogrammeerde celdood, apoptose genoemd, een veelbelovende strategie is om tumorcellen te elimineren. Resistentie tegen therapie, ook tegen nieuwe doelgerichte middelen, treedt echter vaak op. Ook blijken middelen die antitumor-werking hebben in laboratoriummodellen, veelal niet het verwachtte resultaat op te leveren in de kliniek. Moleculair- en celbiologisch onderzoek is essentieel om oorzaken van resistentie en nieuwe doelen voor kankertherapie te identificeren.

Recent onderzoek toont aan dat niet alleen genetische oorzaken, maar ook verstoorde communicatie tussen (tumor)cellen bijdraagt aan het ontstaan en de progressie van kanker. Tumorcellen blijken in staat de aanwezige genetisch gecodeerde programma’s voor hun kwaadaardige doeleinden te misbruiken, bijvoorbeeld het verkrijgen van fibroblast (mesenchymale) eigenschappen die uitzaaiing van kanker bevorderden.

Ook verschillen tumorcellen onderling in tumorvormende eigenschappen en hun gevoeligheid voor therapie. Het kankerstamcel-model, waarbij parallellen verondersteld worden tussen processen die zich afspelen bij de embryonale ontwikkeling en weefselvorming en het ontstaan van kanker, geeft nieuwe inzichten voor het ontwikkelen van medicijnen. Het gebruik van laboratoriummodellen, waarbij rekening wordt gehouden met tumorcel-heterogeniteit en de wisselende omstandigheden waaraan tumorcellen kunnen worden blootgesteld, zal naar verwachting leiden tot de ontwikkeling van effectieve antikanker-strategieën.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...